Insändare

Venezuelas president är ingen diktator

Debatt Artikeln publicerades
Venezuelas president Nicolas Maduro.
Foto: Ariana Cubillos
Venezuelas president Nicolas Maduro.

Svar till ledaren ”Om en diktatur har en demokrat vare sig råd eller rätt att tveka”, BT 3/2.

I BT:s ledare 3/2 skrivs det om vänstern och regimen i Venezuela, där inte minst Vänsterpartiet får utstå en hel del kritik och det påstås att det ligger i detta partis DNA att inte vara kritisk mot, som det står, socialistiska diktaturer.

Vänsterpartiet och dess DNA lämnar jag därhän. Jag kan också kritisera Venezuelas president, Nicolas Maduro, från ett vänsterhåll, men att påstå att han skulle vara diktator är skrämmande. Hur kan den som anser sig vara demokratiskt sinnad – vilket jag antar att BT:s ledarskribent gör – påstå något sådant? Man kan tycka vad man vill om Maduro, men han är trots allt vald. Maduro vann faktiskt presidentvalet förra året. Han gjorde det även om oppositionen, till viss del, bojkottade valet. Ett valdeltagande som dock inte var lägre än i det amerikanska valet eller, för all del, valet till EU-parlamentet.

Sedan ska tilläggas att situationen långt ifrån är bra i Venezuela, men USA:s upptrappade sanktioner mot landet bidrar naturligtvis till att läget förvärras. De sociala satsningarna för minskad fattigdom och ökad levnadsstandard har mycket på grund av detta delvis uteblivit.

Hur BT:s ledarskribent har det med sitt DNA, vill jag låta vara osagt. Att ständigt gå i världspolisen USA:s ledband verkar emellertid ligga nära till hands. USA har nämligen för vana att aldrig respektera ett demokratiskt val, som inte faller denna militärt överlägsna supermakt i smaken. Ända sedan Hugo Chavez valdes till president för 20 år sedan har USA också sett Venezuela som ett hot och amerikanarna har nu långt gångna planer på att bistå ett statskuppförsök (om det nu inte redan är gjort när detta publiceras), där Juan Guaidó i så fall skulle installeras som president i Venezuela.

Vidare skriver ledaren om att Europaparlamentet haft en omröstning om att istället för Maduro, erkänna Guaidó som Venezuelas interimspresident. Det är ju häpnadsväckande. Vad har Europaparlamentet eller USA med Venezuelas styre att göra? Tänk om exempelvis Kina skulle blanda sig i vem som styr Sverige.

Alla människor som anser sig stå upp för demokrati, måste därför ställa sig på Venezuelas regerings sida när det gäller det alltmer högljudda drevet mot landet och även försöket till statskupp.

 

Lars Carlsson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.