Insändare

Vem tar vem efter valet?

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Adam Ihse/TT

Både rödgröna och alliansväljare förtjänar att veta hur deras röst kommer att förvaltas, anser Zanno Jacklin.

Just nu har vi i riksdagen sju partier vars viktigaste uppgift verkar vara att försäkra väljarna om att de inte kommer att samarbeta med det åttonde partiet. Gott så. Men det som bör vara det viktigaste att berätta för väljarna är hur dessa sju partier har tänkt att regeringsbildningen ska se ut efter valet.

Både rödgröna och alliansväljare förtjänar att veta hur deras röst kommer att förvaltas av respektive parti. Kommer en röst på Socialdemokraterna att vara en röst på en regering där Centerpartiet ingår? Kommer en röst på Moderaterna innebära att Socialdemokraterna och Moderaterna sitter i rege- ring tillsammans?

Regeringsbildningen är långt mycket viktigare än att ta avstånd. Det handlar om att vara tydlig mot väljarna. Som före detta alliansväljare var jag själv mycket missnöjd efter decemberöverrenskommelsen, det var ingen som hade talat om för mig att detta var vad jag slösade bort min röst på. Låt oss inte upprepa den historien.

Ur ett demokratiskt perspektiv är det rent bedrövligt att riksdagspartierna väntar till efter valet, när de vet hur många röster de fått, och först då sitter och försöker pussla ihop mer eller mindre dåliga regeringsalternativ. Allt för att klamra sig fast vid makten i Rosenbad.

Oavsett vilket parti du planerar att rösta på, sätt press på dina representanter, tvinga dem att berätta hur de tänker sig att en realistisk regeringsbildning kommer se ut efter valet.

Zanno Jacklin, Medborgerlig samling, Borås

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.