Insändare

Insändare: Vem flyttar till en by utan skola?

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Eva Hildebrand

Det enda som hindrar barnfamiljerna från att flytta till hembyn i Svenljunga kommun är oron för att skolorna skall läggas ner, menar M Nordevall.

Avfolkningskommunen Svenljunga har varje år sedan Amerikautvandringen minskat antalet kommuninnevånare genom naturlig avgång efter nian alternativt årskurs 7 i gamla folkskolan. Så gott som hela klasser flyttade till städer där det fanns jobb, utbildning och närhet till all samhällsservice.

All verksamhet centraliserades till världens storstäder. All samhällsservice försvann från glesbygden. Att återvända till Svenljunga efter fullbordade studier var inget alternativ för generationer födda före 1990. Vem ville flytta ”hem” till ingenting i Svenljunga för att pendla till jobbet i stan?

De jobb inom Svenljunga kommun som krävde akademisk examen gick till nyutbildade som använde Svenljunga som en språngbräda till bättre jobb i en större kommun.

2018 har digitaliseringen flyttat banken, posten och alla affärer till mobilen eller datorn. Den generation som är född 1990 och senare ser ingen nackdel med att bo kvar eller flytta hem till Svenljunga efter avslutade studier. Det enda som hindrar barnfamiljerna från att flytta till hembyn i Svenljunga kommun är oron för att skolorna skall läggas ner och centraliseras.

Därför bör Svenljunga kommun erbjuda hemvändare, kvarstannare och inflyttare en trygg skola (årskurs 0–6) i var och en av de fem sydliga byarna. Allt annat finns ju!

M Nordevall