Insändare

Varför vill Borås slå sönder för pensionärer?

Insändare Artikeln publicerades
Blir mer ensamhet resultatet av att Borås stad kan komma att skära ner på föreningsbidragen, bland annat för PRO Målsryd-Gånghester?
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Blir mer ensamhet resultatet av att Borås stad kan komma att skära ner på föreningsbidragen, bland annat för PRO Målsryd-Gånghester?

Gruppen pensionärer ska tydligen alltid foga sig efter ständiga neddragningar av verksamheten, skriver Lars-G Johansson.

Håkan Eriksson (C), ordförande i fritids- och folkhälsonämnden, ondgör sig i BT 7/8 över att några PRO-föreningar har en omfattande och bred aktivitet för sina medlemmar. Att PRO Målsryd/Gånghester under ett antal år haft en god medlemsaktivitet med många för pensionärerna på orten gemensam, omfattande och bred aktivitet, är tydligen något som måste förändras. Pensionärerna ska inte kunna träffas och ta en fika eftersom kravet är att minska kostnader för Borås kommun.

Den lokal som föreningen haft och som lokalförsörjningsnämnden tidigare förhandlat fram för Café 9:an är sedan 2002 en samlingslokal för inte bara husets pensionärer, utan också en samlingsplats för andra föreningar och organisationer där ideella krafter hjälps åt att ha en öppen lokal med enkel kaffeservering. Dessutom har föreningen tagit emot svårplacerade personer som fått en bra och meningsfull arbetsuppgift under många år.

”Vilka föreningar får bättre verksamhet när andra får lägga ner sin?”

På vilket sätt kommer nya bidragsregler att gynna hela kommunen om en förening inte kan ha kvar sin pensionärsverksamhet på orten? Alla pensionärer kan och vill inte åka till Simonsland för att få lite gemenskap. Gruppen pensionärer ska tydligen alltid foga sig efter ständiga neddragningar av verksamheten. Hur lite det än kostar är det alltid för dyrt för pensionärsverksamheten.

Vi som byggt upp välfärdssamhället ska kostnadsgranskas på varje del som ligger samhället till last. Efter varje granskning som Borås stad gör, jagas kostnader som många gånger drabbar främst pensionärerna. Det blir nu ytterligare en halvering, den andra på några år, av bidraget för kommande år framöver.

Genom att minska bidragsgrundade lokalyta behöver vi knö in ett medlemsantal på 600 medlemmar till en lokalyta på 227 kvadratmeter. Om 20 procent av dessa skulle besöka lokalen får inte lokalen användas av utrymmesskäl. Som jämförelse kan nämnas att vi utnyttjar ytterligare 300 kvadratmeter för att kunna ha en dräglig aktivitet till mattcurling, studiecirklar, vävstuga och släktforskning. Till denna verksamhet ges inte ett enda öre i bidrag eftersom vi bekostar verksamheten själva.

Vad är det som blir optimalt för föreningar med god verksamhet när rullatorn plundras på sina hjul och vilka föreningar får bättre verksamhet när andra får lägga ner sin?

Lars-G Johansson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.