Insändare

Varför säga nej till kärnvapenförbud?

Kärnvapen Artikeln publicerades

I en radiointervju 15/1 säger moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, att förslaget om kärnvapenförbud är absurt. Moderaterna, liksom övriga borgerliga partier, vill inte att Sverige skriver under avtalet om förbud mot kärnvapen som FN:s generalförsamling enades om den 7/7 2017. Även regeringen vill tysta ned denna fråga genom att tillsätta en utredning som skall bli klar först efter valet.

De borgerliga partierna har tillsammans med regeringen redan ordnat så att Sverige har ett avancerat partnerskap med Nato, där värdlandsavtalet tillät att Nato fick öva på svensk mark i höstas. Huruvida Nato hade med kärnvapen i dessa övningar var hemligt och bestämdes av Natos överbefälhavare, som i sin tur styrs av Donald Trump, som är den som ytterst dikterar villkoren. Varför skall Sveriges fredspolitik styras av Natos önskemål?

De borgerliga önskar att Sverige skall gå med i Nato och att utgifterna till militären skall öka från en till två procent av BNP (i linje med Natos önskemål). Hittills har Sverige varit alliansfritt, vilket även de flesta svenskar tycker är bra (enligt undersökningar).

Istället för att öka militärutgifterna uppmanar jag de ovan nämnda partierna att medverka till att Sverige skall skriva under avtalet om förbud mot kärnvapen. Sverige skulle då göra en mycket stor insats för fred.

Det är mycket glädjande att organisationen ICAN (International Campaign to Abolish NuclearWeapons) fick Nobels fredspris i december.

Glädjande är också att en Sifo-undersökning som nyligen genomförts visar att 86 procent av de tillfrågade anser att Sverige skall skriva under avtalet. Jag hoppas att fler partier än Vänsterpartiet vill att Sverige skriver under förbudet mot kärnvapen och istället ökar satsningen på välfärden och klimatet. Då skulle fler svenskar och världsmedborgare känna sig tryggare. 

Tommy Josefsson, medlem i Vänsterpartiet Borås