Insändare

Varför har bilist blivit ett skällsord?

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Leif R Jansson / TT

Svar till Martina Datavs Johansson, BT 15/5.

Två livsåskådningar tycks stå mot varandra i BT: Janne Berglunds och Martina Datavs Johanssons. Berglund är initiativtagare till Bensinupproret 2.0, till vilket jag nyss anslutit mig, och Datavs Johansson tycks stå för en filosofisk, i grunden djupt humanistisk syn på tillvaron. Hennes budskap är varsamt och varmt. Det tar emellertid avstamp i extremvärmen sommaren 2018 och låter den klä skott för en sannolik, snar och ond framtid. Samma snara, onda framtid har Jehovas vittnen predikat sen sektens tillkomst. Vi väntar ännu med spänning.

”Varför ska vi hundratusentals som närmast har ett kärleksförhållande till bilen särbeskattas?”

Minns någon sommaren 2017? Jag memorerade sammanfattningen på SVT text-tv av den sommaren. Där stod att den karaktäriserades av avsaknad av riktigt varma dagar, alltså en diametral motsats till sommaren 2018. Nog om det.

Bilen och bensinen sen. Internationella bränslepriser kan vi inte påverka, inte heller den allt svagare svenska kronan. Men vi kan på nationell nivå påverka skatten på bensin. Man, det vill säga regeringen och dess stödpartier, kan avstå från den meningslösa, omdömeslösa och närmast konfiskatoriska höjning av bensinpriset som en indexering står för.

Bilen tillhör inte tillvarons onda, den tillhör tillvarons goda. Den är en katalysator till mycket av livets goda, en möjlighet att enkelt och bekvämt komma dit där man kan göra gott. Det har jag tyckt sen min ungdoms djungeltrumma och V4:or. Nu under gråa tinningar kör jag annat, nu kör jag turbo automat med karaktär och förfining. Modern bilteknologi har åstadkommit underverk sen djungeltrummans dagar, dagens bilar är snabbare, tystare, säkrare, snålare och inte minst – renare. Varför ska vi hundratusentals som närmast har ett kärleksförhållande till bilen särbeskattas?

Ordet bilist var förr närmast en hedersbeteckning, nu är det snarast ett skällsord. Bryt upp, bryt upp, från förlegade fördomar om bilism och bensin. Förresten, Martina Datavs Johansson, välkommen till Naturskyddsföreningen, jag sitter som styrelsemedlem i Länsföreningen Södra Älvsborg!

Anders Bergqvist, Svenljunga

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.