Insändare

Vården svämmar över av byråkrater

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Claudio Bresciani/TT

En rejäl reduktion av vårdadministrationen skulle frigöra resurser till områden där de verkligen behövs, anser Lars Ottosson.

Tack, Jan Lindsten, för din utmärkta artikel i BT 7/9. Siffrorna du presenterar är lika klargörande som skrämmande.

Att tillväxten av administrativa tjänster i procent räknat nästan är fyra gånger högre än motsvarande för läkare och sjuksköterskor, är uttryck för en häpnadsväckande obalans och ett ansvarslöst handhavande av allmänna medel. Detta elände tillåts fortsätta år efter år utan radikala politiska åtgärder.

Under den aktuella valdebatten, i vilken vårdkrisen varit ett huvudtema, har detta missförhållande över huvud taget inte ventilerats. Att varken sjukvårdsministern eller någon annan regeringsmedlem (ej heller landstingens toppolitiker) har berört problemet med den massiva byråkratiska överbyggnaden kan ha två orsaker: antingen ett medvetet undanhållande av besvärande fakta eller en svårartad brist på verklighetsförankring.

I Lindstens artikel hävdar regiondirektören Lodin: ”Vi måste nog veta att vi bemannar vår organisation på rätt sätt”. Nonsens! Hennes kunskaper om organisationseffektivisering tycks oförlåtligt begränsade.

Vidare hävdar vissa politiker att byråkraterna behövs för att stödja vårdpersonalen i det dagliga arbetet. Man tar sig som det heter för pannan.

Efter 40 år i landstingets tjänst vågar jag påstå att det förhåller sig precis tvärt om. Alla påbud, förordningar och omorganisationer från den enligt Parkinsons lag uppsvällda administrationen utgör i de flesta fall en tung belastning för sjukvårdsarbetet.

En rejäl reduktion av vårdadministrationen skulle frigöra resurser till områden där de verkligen behövs: fler vårdarbetare och höjda löner.

Lars Ottosson, pensionerad ortoped

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.