Insändare

Valfrihet i hemtjänsten en rättighet

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Hasse Holmberg

Svar till Ida Legnemark (V), BT 12/8.

Vi i Centerpartiets äldreomsorgsgrupp hade väl inte väntat oss att vård- och äldreomsorgsnämndens ordförande, Ida Legnemark (V), hade några problem med att kommunen slutade städa hos de äldre på grund av värmen.

Nej, vi är inte motsägelsefulla heller. Vi tror på valfrihet och alternativ. Det skrämmer oss att i Ida Legnemarks värld finns bara kollektivistiska lösningar och alla privata alternativ är oseriösa.

Orsaken till att hemtjänsten slutade städa under några veckor berodde enligt uppgift på att det saknades personal för omvårdnaden av de äldre och på grund av värmen. Hundratals telefonsamtal och brev har skickats till de äldre om åtgärden. Var det verkligen nödvändigt?

Vi tror faktiskt att kommunens hemtjänstpersonal hade varit så professionell att den hade löst städning och andra hemtjänstuppgifter från fall till fall.

Hur hade det varit om Vänsterpartiets förslag om sex timmars arbetsdag denna sommar hade varit verklighet? Då kanske även andra insatser inte hade blivit utförda.

Beslutet att inrätta nya yrkestitlar i hemtjänsten som utför städning, tvätt och andra servicetjänster tycker vi är alldeles utmärkt. Det uppkom också efter, vad vi erfar, förslag från allianspartierna, men det hade väl inte räddat situationen i sommar.

Även om servicetjänster inrättas i kommunen anser vi att de äldre måste kunna välja olika utförare. Vi tror på valfrihet även på äldre dagar. Att kunna välja vem som kommer hem när man inte själv orkar är en rättighet som inte kommunen skall ta ifrån våra äldre.

Centerpartiets äldreomsorgsgrupp gm Jan Idehed

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.