Insändare

Valår – viktiga satsningar som bör göras

Politik Artikeln publicerades
Sveriges allra rikaste har mer pengar än hela Sveriges statsbudget, konstaterar Mattias Nyström.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sveriges allra rikaste har mer pengar än hela Sveriges statsbudget, konstaterar Mattias Nyström.

Vi behöver fler satsningar mot drog- och alkoholproblematik hos ungdomar och vuxna, dessa människor stämplas tyvärr ofta som kriminella och skyfflas mellan instanser för att ingen egentligen vill hjälpa eller se dessa människor. De är inte kriminella!

De flesta som har alkohol- och drogproblem har oftast en annan psykisk sjukdom i bakgrunden, vi måste för en gångs skull se dessa människor som patienter och inte som kriminella. De behöver samhällets stöd för att komma på banan igen – inte vårt blundande.

Vi behöver även ta krafttag mot det orättvisa skattesystemet vi har i Sverige. Min mamma, som är förtidspensionär, ska inte skatta lika mycket (ibland mer) än de allra rikaste i samhället.

Min mamma hyr en lägenhet, hon äger inte ett slott. Vi har en hel del arbete framför oss för att minska klassklyftorna och få in fler i samhället.

Jag vill även se att vi driver en politik som markerar tydligt emot skattefusk och skattesmitning till skatteparadis. Vi måste straffbeskatta dem som inte betalar skatt i Sverige men samtidigt bor eller har verksamhet här.

Man ska inte kunna utnyttja vår vård, skola eller omsorg om man har placerat pengar utomlands för att slippa betala skatt i Sverige. Vi får inte heller tillåta riskkapitalister driva verksamhet i Sverige utan att de betalar skatt här.

Sveriges allra rikaste har mer pengar än hela Sveriges statsbudget, då ska de också vara med och betala skatt och bidra mer till välfärden.

För att förbättra vården, äldreomsorgen och social omsorg krävs att vi ställer om till sex timmars arbetsdag med bibehållen lön i dessa enheter. Dels för att personalen ska orka mer, men också för att kunna leverera bättre kvalité för våra äldre.

Mattias Nyström (S), Borås