Insändare

Vad har politikerna i Mark för svar om LOV?

Insändare Artikeln publicerades

Varför tillåter inte Marks kommun funktionshindrade att själva välja verksamhet, undrar skribenten.

I våras var det åter tillgänglighetsdag i Marks kommun. Dagens avslutades i vanlig ordning med en frågestund med handikapporganisationer och politiker.

Än en gång kom frågan om LOV upp, lagen om valfrihet, som kan ge utvecklingsstörda möjlighet att själva få välja sin dagliga verksamhet. Än en gång pratade politikerna om att utreda frågan. LOV har varit uppe varje år under de sex år jag lyssnat på frågestunden. Något svar gavs alltså inte i år heller.

”Detta är ju inte en kostnadsfråga, utan om hon ska ha rätt till självbestämmande.”

Något som alla politiker från V till SD var eniga om och positiva till, var att köpa in platser inom privat verksamhet, om inte liknande verksamhet finns inom kommunen.

Vår dotter har sedan hon gjort praktik på Stallyckan önskat att få ha sin dagliga verksamhet där. I våras fick hon sin dagliga verksamhet, som fungerat ganska bra, helt förändrad. Förändringen innebär helt andra arbetsuppgifter och placering.

Vi ansökte därför igen om en plats på Stallyckan. Vi pratade med tjänstemän som informerade om att de enbart arbetar med kommunens verksamhet. Beslutet måste tas av politikerna.

Vi var hoppfulla att vår dotter skulle få sin önskan uppfylld och kunna börja på Stallyckan. Nu har frågan varit uppe i socialutskottet, där man beslutat att hon redan har en bra verksamhet. Detta beslut togs trots att hon vantrivs varje dag, och att kommunen inte har någon liknande verksamhet. På Stallyckan finns många djur och en stor variation på aktiviteter.

Vår dotter säger om och om igen: ”Varför lyssnar ingen på mig”, ”Jag vill inte ha den verksamhet kommunen bestämt”.

Vad har politikerna för svar att ge henne? Detta är ju inte en kostnadsfråga, utan om hon ska ha rätt till självbestämmande.

Besviken mamma och dotter

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.