Insändare

Vad gör människan för miljön?

Insändare Artikeln publicerades
Foto: SUSAN STERNER

Sverigedemokraterna, som har nått framgångar på allmänt missnöje, borde förklara hur de ser en lösning på Sveriges och världens problem, anser I Einarsson.

Det råder väl nu ingen tvekan om att det är människan med sina över sju miljarder som ligger bakom miljöförändringarna, där okunnighet, teknik och marknadsekonomi har lett till dagens svårigheter. Trots detta förnekar vissa grupper politiker samt marknadskapitalet detta faktum. Varför? Jo, det går inte att förena med tillväxttanken.

Det stora energibehov som ska tillgodose jordens befolkning ligger inte i fas med vad naturen tål och kan kompensera. Exploatering av natur har fått oroande följder med artutrotningar inom hela biosystemet. Detta har lett till en varuproduktion inklusive transporter som vida överstiger det mänskliga behovet.

Mest kännbart har det blivit för tredje världen, med sin stora befolkningsutveckling, som möjliggjorts med hjälp av västerländsk teknik. Flykt och utvandring från dessa områden kan nog inte stoppas.

Det är beklämmande att vissa partier som Sverigedemokraterna har vunnit framgångar på orsaker som har framkallats av västerländsk teknik och närvaro. En sak förefaller klar, miljöåtgärder går inte att förena med marknadsekonomi. Miljötanken måste förankras i alla partier. Ensamt kan ej Sverige göra något, hela världen måste samarbeta.

Miljörörelsen var mycket stark på den senare delen av 1900-talet, där Centern med Thorbjörn Fälldin och senare Olof Johansson var pådrivande. Av detta finns nu inget.

De hade heller ingen svårighet att komma överens med VPK i miljöfrågor. Detta är nu avslutat, fast Vänsterpartiet nu har blivit ett parlamentariskt parti, som lämnat gamla doktriner.

Sverigedemokraterna, som har nått framgångar på allmänt missnöje, kanske borde förklara hur de ser en lösning på Sveriges och världens problem.

I Einarsson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.