Insändare

Vad är grundläggande behov om inte andning?

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Anna Hållams/TT

Det handlar om skillnaden mellan liv och död, påpekar moderater.

Varför är inte andning ett grundläggande behov? Den frågan fick vi av en liten flicka. Hennes syster är sjuk och kan inte andas utan hjälp.

Just nu tolkas LSS-lagen av jurister och deras tolkning är att andning inte är ett grundläggande behov. Alla andra tänkande män-niskor inser att lagen är orimlig om det går att göra denna tolkning. Vår bestämda åsikt, som delas av partiet, är att denna brist i lagen per omgående måste ändras. Framför allt om det handlar om skillnaden mellan liv och död.

Syftet med LSS och personlig assistans är att människor med behov av stöd och service ska kunna leva självständiga och meningsfulla liv utifrån sina egna förutsättningar. Lagstiftningen måste vara långsiktigt hållbar med hänsyn till den enskildes behov och anhörigas situation. Den ändrade rättspraxisen, det vill säga tolkningen av lagen, har skapat oro och ohållbara situationer för många personer med funktionshinder och deras anhöriga. Vi förstår den oron.

Regeringen har inte prioriterat att ändra lagen. Den har istället pekat på att kostnaderna ökat kraftigt och tillsatt en utredning.

Vi anser att personlig assistans är en viktig frihetsreform som gör att män-niskor kan leva självständiga liv. Därför går det inte att vänta på utredningar. Denna lag skulle, på kort tid, kunna ändras då alla partier säger sig vara överens. För många barn och familjer har redan väntat för länge.

Annette Carlson (M), kommunalråd

Cecilie Tenfjord Toftby (M), riksdagslemot

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.