Insändare

Utan tvivel är man inte klok

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Johan Valkonen

En politiker som tvivlar betraktas inte som besinningsfull, utan tvärtom som inkompetent, konstaterar Amanda Soltanian.

”Jag tror på tvivlet. Tvivlet är all kunskaps grund och all förändrings motor. Tvivlet är till yttermera visso trons förutsättning. Den som tror utan att först tvivla är en jublande dumskalle och en klingande cymbal. Och den som tror utan att samtidigt tvivla är en föga mindre jublande dumskalle och en föga svagare klingande cymbal.” (Tage Danielsson, Tankar från roten, 1975).

Det är dags för Borås stora valdebatt, och fullsatt i Sagateatern. De lokala partitopparna har bjudits in. Mitt i debatten kommer de att utsättas för så kallade snabbfrågor. Politikerna ska – med hjälp av ja- och nej-skyltar – snabbt ta ställning i diverse politiska frågor.

När en av frågorna ställs händer något intressant. En av politikerna tvekar ett ögonblick innan han slutligen vänder sin skylt mot publiken. ”Du ser tveksam ut”, säger moderatorn till politikern, varpå en av hans motståndare snabbt invänder: ”Ja, han är ju kristdemokrat.” Publiken utbrister i skratt och flera applåderar.

Den här texten handlar inte om en enskild lokalpolitikers tveksamhet inför en politisk sakfråga, utan om hur det politiska klimatet i Sverige riskerar att sätta käppar för samhällsutvecklingen.

Tron på idéer tilltalar människor. Att tro är enkelt. Idéer förför oss och får världen att framstå som svart och vit. Idéerna kanske kväver vårt förnuft och kritiska tänkande, men de gör sannerligen våra liv enklare. Att ha förutbestämda åsikter gör att man slipper tänka och därmed sparar tid. Det finns bara ett bekymmer. Världen är inte enkel.

I svensk politik finns i dag inget utrymme för tvivel. En politiker som tvivlar betraktas inte som besinningsfull, utan tvärtom som inkompetent. Det i nuläget bästa rådet för den som vill göra politisk karriär är att ägna sig åt blind tro – inte eftertanke.

Vi bör givetvis kunna tro på idéer som övertygar oss – men vi bör också kunna tvivla på dem. Men framför allt måste vi låta våra politiker våga tvivla på sina ställningstaganden i strävan att nå ett beslutsfattande som baseras på fakta och eftertanke – inte kompromisslös tro.

Jag låter Tage Danielsson runda av:

”Jag tror även på tvivlet efter detta, tvivlet som ständigt rättar till, ständigt ställer frågor och skaffar svar på frågorna i evigheters evighet. Tvivlet förgår aldrig. Men profetians gåva, den skall försvinna, och tungomålstalandet, det skall taga slut.”

Amanda Soltanian

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.