Insändare

Upp till var och en att välja identitet

Insändare Artikeln publicerades
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD).
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD).

Det är sannerligen inte lätt att fullt ut förstå vad som försiggår i huvudet på Jimmie Åkesson, anser Yogi Andersson.

Många var vi säkert som hajade till när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en partiledardebatt inför årets riksdagsval gjorde gällande sin syn på varför utrikes födda (invandrare) är arbetslösa: ”'Bara invandrare får jobb så kommer allt att lösa sig' – det har de sagt hela tiden. Det händer inte, det blir inte så. Därför måste man ställa frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb. Det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige och då är det svårt att få jobb”.

Det låter om något lite paradoxalt i mina öron. Som mest förvirrande lär väl dock Jimmie Åkessons tankevurpa uppfattas av invandrare med svenskt medborgarskap som bara får till enstaka arbetsdagar mellan varven. De dagar de har jobb bedöms de av Jimmie Åkesson vara svenskar, de dagar de saknar jobb klassas de som icke-svenskar.

Men borde det inte vara upp till var och en med svenskt medborgarskap att själv bestämma om en vill identifiera sig som svensk, och det oberoende om man har ett jobb eller inte?

Det är sannerligen inte lätt att fullt ut förstå vad som försiggår i huvudet på Jimmie Åkesson när han gör gällande att svenska medborgare, som råkat födas utanför Sveriges gränser och inte har jobb på den svenska arbetsmarknaden, i grund och botten inte alls är svenskar och dessutom inte passar in här.

Eller kan det vara så enkelt att Jimmie Åkessons uttalanden bör tolkas som att han, som ytterst ansvarig för Sveriges tredje största parti, egentligen bara är en simpel rasist, och varken mer eller mindre än så?

Yogi Andersson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.