Insändare

Unika utbildningen i Herrljunga måste räddas

Insändare Artikeln publicerades
Foto: JESSICA GOW / TT

Om man försummar en verksamhet under flera år, kan man sedan skylla på dålig lönsamhet och lägga ner, skriver Anne Andersson.

Herrljunga har en lång historia som centrum för olika grenar av möbeltillverkning. Herrljunga hade en gång status som möbelort fullt i klass med Tibro. I dag finns inte mycket kvar och nu planeras även att lägga tapetserarutbildningen i graven.

Tapetserarutbildningen i Herrljunga är den sista i sitt slag i landet. Alla övriga utbildningar är YH-utbildningar. Det innebär att den sökande måste ha en grundläggande högskolebehörighet, det vill säga betyg från treårigt gymnasium eller ett antal terminer på komvux för att läsa in teoretiska ämnen med allt vad det kostar av förlorad arbetsinkomst och studieskulder.

Min övertygelse är att en tapetserarutbildning på gymnasienivå, som den i Herrljunga, utan andra krav än handens begåvning och ett brinnande intresse, behövs för dem utan formell behörighet. För dem är alla dörrar stängda till en tapetserarutbildning efter sommaren 2019.

Nedläggningen planeras i dag, när second hand-varor utsetts till årets julklapp, när flera program i SVT visar hur viktigt det är att inte bara producera nytt och slänga gammalt, utan att ta vara på och återanvända.

Tapetserarna kan renovera med ursprungliga tekniker och material, som inte får Knut Knutson i Antikrundan att gråta. Det ser ut som en tanke att verkstaden ligger mitt emellan Reprisen och Auktionshallen. Verkstaden började 1999 som en sy- och tapetserarverkstad för kommunens behov. 2008 började de första komvuxlärlingarna. Nuvarande lokal är den tredje i ordningen i takt med utvecklingen, till nytta för både offentliga och privata kunder. Möbler i äldreboenden och skolor, de originella biostolarna i Sundlergymnasiet med flera är renoverade av våra lärlingar. Det motsvarar många insparade skattepengar.

Verksamheten går runt ekonomiskt om alla tio elevplatser är fyllda och eleverna hinner med kundarbeten som ger inkomst. Intresse finns från hela landet för vår utbildning, men det hänger på massiv marknadsföring. Det borde inte vara något problem i dag med tillgång till sociala medier. Men om man försummar en verksamhet under flera år, kan man sedan skylla på dålig lönsamhet och lägga ner.

Jag utmanar er att satsa istället. Tala om att ni finns och sprid det över hela landet, så kommer både elever och kunder tillbaka. Det ger ringar på vattnet när elever åker hem och slår upp verkstad. Det handlar om så mycket mer än ett ändrat kursutbud på komvux. Gör Herrljunga till en plats man talar om som ett föredöme i återvinning.

Anne Andersson, f.d. rektor för utbildningen

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.