Insändare

Tänk på barnen – strunta i nappen

Barn Artikeln publicerades

Jag hörde på nyheterna nyligen att barnens språkutveckling är dålig och det har jag ansett länge. Ty, när ska de kunna lära det? Så fort de har lämnat mammas trygga mage stoppas en plastnapp i deras lilla mun, som får den första starka sugförmågan som mammas bröst skulle ha för att få igång mjölken.

Föräldrarna jobbar, så när de väl har tid med den lille ska väl nappen bannlysas om barnet ska kunna lära sig vårt språk?

Vid minsta gnäll från den lille, in med nappen istället för att prata med barnet. Barnet måste höra mammans röst och se munnen, då börjar det härma mamma, som får höra deras ”joller”. Det går ju inte med nappen i munnen. Mamman får sällan höra detta. Nappen ska inte användas som tröst. Trösten ska vara mammas röst eller någon annans.

Föräldrarna jobbar, så när de väl har tid med den lille ska väl nappen bannlysas om barnet ska kunna lära sig vårt språk? När man ser dem på stan, i vagn eller gående med mamman eller pappan, nog sitter den hemska nappen i munnen. Vagnen är ju många gånger vänd utåt och då kan de varken se på eller prata med sitt barn. Vilket annars vore ett bra tillfälle att ”prata” med den lille.

I förskolan är det barnljud och lek som gäller, med napp som tröstar. Det är synd om barnen, de får aldrig vara bäbisar. De får en plastnapp i munnen istället för omtanke, och stress istället för kärlek.

Birgit Martinsson