Insändare

Ta fram alternativ till djurförsök

Insändare Artikeln publicerades
Foto: MALIN LUNDBERG / SvD

Många forskningssammanhang där man använder sig av grymma djurförsök borde kunna ersättas av djurfria alternativ, påpekar Ingemar Rosberg.

Den 18 november hade Anna Nilsson Vindefjärd och Olle Stendahl en debattartikel i Borås Tidning med krav på ökade anslag till medicinsk forskning. Man konstaterade bland annat att ”det finns en bred majoritet i riksdagen för att öka de statliga investeringarna i medicinsk forskning väsentligt.”

Det låter lovande, men det är också viktigt till vad dessa ökande anslag används. Vi har i dag en stor förbrukning av försöksdjur som utsätts för plågsamma försök. Forskning för att ta fram alternativ till djurförsök har i dag mycket små anslag jämfört med anslagen för övrig medicinsk forskning. Så borde det inte vara.

Jag besökte för ett antal år sedan ett forskarlag i Linköping som forskade på sårbehandling. Tidigare hade man haft ett stort antal kaniner fastspända i rader som man snittade sår på för att testa nya behandlingsmetoder. Medlemmar i forskarlaget kände obehag inför att behandla kaniner på detta grymma sätt samtidigt som man var osäker på om sårbehandling som fungerade på kaniner också fungerade på människor.

Man hade en idé om att ersätta kaninerna med överbliven hud från operationer på människor, men då krävdes det forskning och pengar. Organisationen Forska utan djurförsök trodde på idén och gav forskarna ett anslag då forskarlaget inte kunde vänta sig att få något statligt anslag.

Efter några års forskning kunde man visa att det fungerade och metoden blev godkänd att användas vid forskning. I dag används därför alternativ med mänsklig hud från operationer i samband med forskning inte bara i Sverige, varför ett stort antal försöksdjur inte längre behövs i dessa forskningsprojekt.

Problemet i dag är att det finns många forskningssammanhang där man använder sig av grymma djurförsök som borde kunna ersättas av djurfria alternativ, men det saknas pengar för att forska fram dessa alternativ. Jag stöder Anna och Olles förslag om ökat statligt bidrag, men anser att 50 procent av ökat bidrag då bör gå till forskning för att påskynda framtagande av alternativ till djurförsök.

Ingemar Rosberg

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.