Insändare

Sverige har gjort nog för klimatet

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Larsen,Håkon Mosvold

Svar till Thomas Svensson, BT 20/3.

Thomas Svensson, om Sverige stoppade alla koldioxidutsläpp imorgon, ja, även om Europa gjorde likadant, så skulle det inte påverka vare sig jordens väder eller klimat ett endaste dugg. Det är mot detta vi ska se när rop efter förbud och ännu högre miljöskatter hörs.

Hur många vet att Sverige redan i dag nästan är helt koldioxidneutralt om vi räknar in den nybildning av biomassa som pågår i det tysta i den svenska skogen?

Vanliga värmepumpar har gjort att vi slutat elda med olja, våra bilar drar mindre bränsle, allt fler skaffar elbil, industrin blir energieffektivare och så vidare.

Varför ska vi då gå med dåliga samveten och känna konstant klimatångest, det som hyllas så stort numera av medierna i Sverige? Det vi gjort hittills i Sverige utgör en stor förebild för hela världen. Om alla andra länder sopsorterade, införde värmepumpar, bedrev skogsbruk som vi gör i Sverige, så vore oron för framtiden mycket mindre.

IPCC:s mest pessimistiska klimatmodeller förutsäger att våra hav borde ha stigit ännu mer och att polerna borde ha smält ner till viss del redan nu. Ändå har nästan ingenting hänt. Allt som händer och har hänt ligger inom jordens naturliga variationer och felmarginal.

Urban Fhager Andersson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.