Insändare

Sverige behöver en ny Tage Erlander

Insändare Artikeln publicerades
Foto: SvD/TT

Dagens socialdemokrater förefaller ha kastat sin forne ledare och hans arv på den historiska soptippen, skriver Solidaritet.

Den 21 juni var det 34 år sedan som Tage Erlander for till himmeln. Han var en omtyckt och folkkär man. I över 20 års tid var han Sveriges statsminister och partiledare för Socialdemokraterna. Och än i dag är det nog många äldre som kommer ihåg när han sade: ”Göbber och kärringer, huk’ er i bänkera, för nu ladder han om”.

Tage Erlander hade en ledarstil och personlighet som gemene svensk tyckte om. Sedan bedrev han och hans regering en mittenpolitik som var en blandning mellan socialdemokrati, nationalism och konservatism. Att just dagens unga sverigedemokrater därför ser upp till honom är inte konstigt.

Dagens socialdemokrater förefaller dock ha kastat sin forne ledare och hans arv på den historiska soptippen. Det är rentav som att dagens socialdemokrater och arbetarrörelsen i stort har övergivit de värderingar som man hade på Erlanders tid. Kvar är bara tomma ord utan någon egentlig vikt bakom sig.

”De fattiga blir bara fattigare, medan höga socialdemokratiska företrädare lever herrgårdsliv som 1700-talets adelsmän.”

Om man på Erlanders tid var ett parti som riktade sig till alla svenskar och hade sin bas bland industriarbetare, så är man i dag ett parti som enbart riktar sig till vissa svenskar och har sin bas bland religiösa bokstavstroende. Åtminstone är det intrycket jag fått av att följa samhällsdebatten och valstatistik.

För Sverige som helhet tror jag detta är skadligt. Socialdemokraterna har nämligen fortfarande omkring en fjärdedel av väljarkåren bakom sig och med det följer inflytande. Men många hör Socialdemokraternas ord och tror på dem, fastän de blott är tomma.

Härav tycker jag personligen synd om alla de fattiga och utsatta människor som blåögt röstar på dagens socialdemokrater. För de fattiga blir bara fattigare, medan höga socialdemokratiska företrädare lever herrgårdsliv som 1700-talets adelsmän. Många får leva knapert medan ett fåtal kan sabrera champagneflaskor dagligen.

I mina ögon behöver därför Sverige en ny Tage Erlander och hans mittenpolitik. En som står för orden ”gör din plikt, kräv din rätt” och som erbjuder en hand när någon snubblar och blir liggande.

Solidaritet

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.