Insändare

Svenska kor är inte bättre än andra

Slutreplik Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svar till LRF:s kommungrupp i Borås, BT 11/8.

Tvinga ingen att äta vegankost, skriver LRF:s kommungrupp i Borås, i en replik 11/8 till mig. Men köttskatt hotar inte individens val. Tvärtom, det ska vara dyrt att skada miljön och billigt att leva miljövänligt.

LRF skriver att djur som betar bidrar till det artrika landskapet, som är starkt hotat på många håll i Sverige. Men det finns inget magiskt med en svensk ko. Såväl svenska, polska som tyska kor orsakar enorma utsläpp av växthusgaser och kräver oerhört stora ytor för foderodling och betesmarker, vilket tränger undan skogar, vilda djur och växter.

Köttlobbyn i alla länder hävdar givetvis att just deras verksamhet är miljövänlig och att de därför inte behöver bry sig om FN:s varningar om att djurhållningen kraftigt måste minskas om en klimat- och miljökatastrof ska kunna undvikas.

”Pengar från köttskatten kan med fördel användas till att hjälpa lantbrukare att ställa om till framtidens växtbaserade jordbruk.”

De tre viktigaste rekommendationerna i FN:s miljöpanel IPCC:s rapport som släpptes i torsdags är:

1. Minska antalet kor, så att vi kan ha mer skog som tar upp koldioxid.

2. Ät mer växtbaserat.

3. Betala lantbruket för att ställa om från att vara en del av problemet till att bli en del av lösningen – med hållbar vegetabilieproduktion och kolbindning.

I Tyskland föreslår jordbrukspolitiker från De gröna, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna att momsen på kött höjs från sju till 19 procent. Även Sverige kan höja momsen på kött och andra animalier, exempelvis från 12 till 25 procent. Pengar från köttskatten kan med fördel användas till att hjälpa lantbrukare att ställa om till framtidens växtbaserade jordbruk.

Jonas Norberg

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.