Insändare

Svensk bojkott av Israel är nödvändig

Replik Artikeln publicerades
Landets ockupation av grannlandet Palestina gör det nödvändigt att agera mot Israel, menar insändaren.
Foto: Jessica Gow / TT
Landets ockupation av grannlandet Palestina gör det nödvändigt att agera mot Israel, menar insändaren.

Svar till Hans-Göran Arnesson, BT 7/7.

”Sluta bojkotta det demokratiska Israel” uppmanar Hans-Göran Arnesson i ett inlägg i BT (7/7), och hänvisar till bland annat västvärldens behov av israeliska tekniska produkter. Men det som Arnesson uppenbarligen inte förstår, och som gör det nödvändigt att agera mot Israel, är landets ockupation av grannlandet Palestina.

”Det är uppenbart att någonting måste göras, och det som kan fungera är en bojkott av Israel på olika plan.”

Israel styr området med militärlagar, river palestinska hus, förstör olivlundar, fördriver människor, fängslar, och ibland dödar, de som protesterar. Man har flyttat dit över 650 000 personer ur sin egen befolkning och stulit land för dessa att bo på i så kallade bosättningar – olagliga enligt internationell lag.

Det är uppenbart att någonting måste göras, och det som kan fungera är en bojkott av Israel på olika plan. Som medborgare kan vi utan problem till exempel bojkotta israeliska produkter. Det bör också Arnesson göra efter att ha läst det här.

Sedan är det heller inte så att väst är beroende av israelisk teknik, utan det finns många alternativ. Och man kan ju tillägga att Israel inte heller är någon demokrati för alla sina egna medborgare. Men det är en annan historia.

Gunnar Olofsson, ordförande i Borås Palestinagrupp

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.