Insändare

Svenljunga vänder ryggen åt de äldre

Slutreplik Artikeln publicerades
Foto: Pontus Lundahl/TT

Svar till Kerstin Göss-Lindh (S) och socialnämnden i Svenljunga, BT 21/5.

Tack för svaret på min insändare. Nu har vi svart på vitt att Rosengränd ska öppnas igen. Samtidigt förstår jag att ni är belåtna så länge inte Svenljungas verksamhetslokaler gör något för att påskynda brandskyddet, eftersom ni tycker att det inte är någon brådska.

Varför samma svar varje gång man frågar om kön till våra äldreboenden? ”Vi har ingen kö”. Vem är orsak till detta? Varje gång ni ska göra en förändring börjar ni med ett intagningsstopp en tid före nedläggning. Därefter tar ni inte emot någon som ringer och vill ställa sig i kön till ett äldreboende eftersom det inte finns någon kölista upprättad. Vem vill ringa och beställa något som inte finns? Jag har själv försökt men fått nej. I denna fråga finns ett stort mörkertal.

”Min slutsats är att vi Svenljungapensionärer inte har något parti att vända oss till som vill värna och förbättra vår äldreomsorg nu eller i framtiden.”

Min insändare kom till för att jag tycker att det är svårt för många äldre att få en plats på våra äldreboenden. Samma vecka hade Borås Tidning en intervju med vår socialchef som informerade om att våra biståndsutredare fått nya och hårdare regler. Hans slutsats blev att fler skulle nekas plats på Svenljungas äldreboenden. Att mina farhågor om fortsatta försämringar skulle komma så snart trodde jag inte.

Att Ekbergs måste ha betalt för restiden i vår avlånga kommun är väl självklart. I kommunens kalkyl för hemtjänstkostnader måste restid och bilkostnader självklart räknas in.

Svenljunga har även behov av förskolor. Våra politiker har beslutat och byggt flera förskolor och en till är på gång för många miljoner. Finns det kölista till förskolorna eller hur bedöms behovet av förskolor?

Vi har ett behov av trygghetsboenden i Svenljunga. Men en enig socialnämnd svarar på min insändare att: ”Det är något som vi planerar på sikt”. Det tråkigaste med svaret på min insändare var att det flera gånger upprepades hur enig socialnämnden var i sin bedömning om att det för närvarande inte finns något behov av äldreboenden.

Min slutsats är att vi Svenljungapensionärer inte har något parti att vända oss till som vill värna och förbättra vår äldreomsorg nu eller i framtiden. Samtliga ledamöter i socialnämnden är nöjda och belåtna med att begränsa möjligheterna för de gamla att välja bästa möjliga boendeform.

Nu sätter jag punkt men hoppas att SPF, PRO samt KPR inte släpper taget om denna så viktiga medlemsfråga.

Stig Hansson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.