Insändare

Svåra konsekvenser väntar arbetslösa

Insändare socialdemokratiskt kommunalråd i Borås, säger i BT den 3 april att han är orolig för den kommande neddragningen av Arbetsförmedlingens kontor i Sjuhärad. Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Arbetsförmedlingens nedläggning löser man inte med några snabbt insatta jobbcoacher, anser Ingemar Basth.

Fyra av fem kontor kommer att försvinna om planerna sätts i verket. Detta tycker inte Olsson är bra.

Att känna sig orolig räcker inte långt. Det är redan nu, innan lågkonjunkturen slår till, dags att avsätta betydande medel till den grupp arbetslösa som står längst från arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingens utredningsresurser gällande arbetsförmåga och samarbetsprojekt i olika former kommer tämligen omgående att vara ett minne blott.

”Konsekvenserna kräver tämligen omedelbar hantering av kommunerna innan det blir en lågkonjunktur.”

Den lokala kännedomen om såväl arbetsmarknad som arbetssökande kommer att försvinna då de lokala arbetsförmedlarna lämnar orten och slutar eller omplaceras. Det kommer att få allvarliga konsekvenser.

Arbetsförmedlingens nedläggning löser man inte med några snabbt insatta jobbcoacher, om det nu var någon som trodde det.

För det Arbetsförmedlingen jobbar mest med är att rusta människor som står långt från arbetsmarknaden. Det kan gälla anpassningar eller utredningar av olika slag , men även utbildningsinsatser bara för att nämna något av det som myndigheten gör i dag.

”Servettbudgeten” från M och KD, som kombinerades med januariöverenskommelsen, lade grunden till en akut nedläggning av verksamheten. Dessutom togs programmedel bort som AF brukar använda för att köpa upp tjänster från andra aktörer, de som ska ta över uppdraget då Arbetsförmedlingen kraftigt bantas. Nu har de aktörerna inga sökanden och går i konkurs på löpande band, så kraschlandningen kan man minst sagt säga lutar runt hörnet.

Det räcker inte på långa vägar att känna sig lite orolig. Konsekvenserna kräver tämligen omedelbar hantering av kommunerna innan det blir en lågkonjunktur.

Ingemar Basth (MP)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.