Insändare

Stödköp av svenskt kött är fel väg

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Bertil Ericson / TT

Skattebetalarna tvingas stå för notan när den extremt miljöskadliga köttindustrin hålls under armarna, skriver Jonas Paulsson.

Runt om i Sverige beslutar nu lokal- och regionalpolitiker om stödköp av svenskt kött i torkans spår. Skattebetalarna tvingas stå för notan när den extremt miljöskadliga köttindustrin hålls under armarna. Det är fel väg. Köttindustrin är vår tids stora miljöbov.

En ny studie ”The Biomass Distribution on Earth”, publicerad i National Academy of Sciences, visar att 96 procent av däggdjurens biomassa utgörs av människan och människans boskapsdjur. Vilda däggdjur utgör bara fyra procent. Vi har redan hunnit utrota 83 procent av de vilda däggdjuren.

Avsaknaden av en organiserad och stark motpart till svensk köttindustri har gjort den svenska jordbrukspolitiken till en kolossal bidragskarusell. Nu tas ytterligare välfärdspengar för att hålla den klimatskadliga kött- och mejeriindustrin under armarna.

Svenskt jordbruk är, liksom övrigt jordbruk inom EU, inriktat på djurindustrin. Förra året undertecknade samtliga partier i riksdagen en ny livsme- delsstrategi, enligt vilken svensk animalieproduktion ska öka fram till 2030. Det viktigaste miljöstrategiska beslut som den nya regeringen bör fatta är att ersätta den med framtidens hållbara och växtbaserade livsmedelsstrategi.

Jonas Paulsson, Köttfri måndag

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.