Insändare

Staten respekterar inte äganderätten

Insändare Artikeln publicerades
Foto: FREDRIK PERSSON

Myndigheterna håller på att göra det omöjligt för många människor att bo och försörja sig på landsbygden, skriver Börje Berntsson.

Staten lägger beslag på privat skog utan att betala ersättning. I sin iver att utöka antalet nyckelbiotoper rundar tjänstemän både grundlag och mänskliga rättigheter. Motivet är biologisk mångfald. I en omfattande inventering ska nyckelbiotoper identifieras, och bevaras.

Grundlagen är tydlig på en punkt: ”Staten kan inte beslagta egendom utan vidare.” Bara om det finns mycket starka skäl, och då måste man betala ersättning.

Nu har en statlig tjänsteman kommit på ett sätt att kringgå grundlagen så att staten kan ta skogsmark ur produktion utan att betala ersättning. Alltså rundar man grundlagen och kör på, nu utan att skogsägarna får ett öre i ersättning

Skogen skall alltså bevaras till varje pris. Men det framgår inte vem man ska skydda skogen emot. Om nyckelbiotoperna har uppstått trots privat ägande, så kan ju inte ägarna vara problemet. Vad har staten då att tillföra? Speciellt som det finns många exempel på skyddade skogar som missköts av staten.

Skogen är förnybar. Därför är det hållbart att bruka skogen. Skog som växer tar dessutom upp mer koldioxid, medan skog som blivit för gammal och slutat växa tar upp mindre koldioxid. Därför är det enligt forskare bäst ur klimatsynpunkt att ha en stor del av skogen mellan 20 och 50 år gammal.

Att avsätta stora arealer skog för att skydda den kan därför ha negativa effekter när det gäller klimatet. I Norge gödslar man skogen för att den ska växa bättre och ta upp mer koldioxid. Svenska myndigheter har i det här avseendet mycket att lära av norrmännen.

Skogen ökar i Sverige. Vi avverkar bara 70 procent av tillväxten. Vi har aldrig haft så mycket skog som nu. Vi har redan avsatt lika mycket skog som Danmarks totala landyta. Ändå är dessa självutnämnda miljöexperter inte nöjda.

Att avsätta ytterligare skogsarealer får konsekvenser för ekonomin. Skogen är en av våra viktigaste exportprodukter. Vi exporterar för 140 miljarder kronor om året.

Skogen tar upp koldioxid som motsvarar 90 procent av alla svenska utsläpp. Ett aktivt skogsbruk gör att skogen tar upp mer.

I grunden handlar detta om äganderätten. Genom ett projekt kallat ”Grön infrastruktur” vill staten skaffa sig ännu mer makt över landsbygden. Man skall i miljöns namn ”stadsplanera” hela den svenska landsbygden, staten och kommunerna kör över medborgarna.

Myndigheterna håller på att göra det omöjligt för många människor att bo och försörja sig på landsbygden.

Börje Berntsson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.