Insändare

Spiken i kistan för Stiftelsen Vitryssland

Insändare Artikeln publicerades

Nu har arbetsmarknadspolitiken ändrats, konstaterar Undrande boråsare.

Nu är allt hopp ute och en 25-årig fullt fungerande arbetsplats går i graven på grund av att kommunen beslutat att inte betala ut det årliga bidrag som Stiftelsen Vitryssland brukar få. I beslutet står att Stiftelsen Vitryssland i många år samarbetat med Borås stad och tagit emot personer som behöver en trygg och välordnad miljö att arbetsträna i.

Nu har arbetsmarknadspolitiken ändrats och Borås stad är inte i behov av skapad sysselsättning längre eftersom arbetsmarknaden är god (en arbetsträning på stiftelsen leder inte till jobb). Istället vill kommunen att alla ska börja på Återbruk, vilket inte heller leder till arbete, men tillhör kommunen själv.

De kan även erbjuda arbete i skogen, inom parkförvaltningen och naturlag, vilket inte är arbeten som någon av deltagarna/de anställda på stiftelsen klarar av.

Norrby IF får i sin tur motsvarande årliga summa för att hjälpa kvinnor att stärka sina personligheter, gå på studiebesök, studiecirklar och bedriva enklare projekt. Leder detta till arbete? Nej, men det anses viktigare än att de cirka 25 personer som har en fungerande sysselsättning får ha kvar den arbetsplats som ger dem trygghet.

Uppenbarligen behövs verksamheten även i nuläget då Arbetsförmedlingen fortfarande placerar människor där för arbetsträning, trots nedläggningsbeslut.

Stiftelsen har bra samarbete med flera företag både i Borås och utanför som skänker kläder, dessa kommer i fortsättningen att få bränna upp kläderna då ingen kan ta emot dem. Så mycket för årets julklapp, återvinning!

Undrande boråsare

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.