Insändare

Sluta fantisera om Elfsborg som ett ständigt topplag

Elfsborg Artikeln publicerades

Det har varit mycket turbulens IF Elfsborg denna säsong. Trots att ord som katastrof, bedrövelse och skam infunnit sig i kommentarer, så slutade det ändå med en 8:e plats. Förvisso den sämsta placeringen sedan 2004, så visst kan man förstå delar av alla besvikna känslostormar.

Men, om vi ska försöka se ”sanningen i vitögat” så måste vi också inse att man inte kan begära att IF Elfsborg ska vara ett allsvenskt fotbollslag som alltid är med i topp 4.

I dag krävs stora resurser och bra ekonomi med ett rejält överskott varje år om en så liten stad och förening ständigt ska kunna slåss med storstadslagen.

Det kostar att gå på en fotbollsmatch i dag. Där har ju storstäderna en fördel med att det finns ett mycket större publikunderlag. I år har IF Elfsborgs ekonomi gått sämre. Och det är till stor del vårt fel som supportrar, i alla fall känner jag att jag inte bidragit på samma sätt som tidigare av olika anledningar. Några tusen färre på läktaren per match visar snabbt negativa resultat i kassan. Där har vi också ett ansvar. Att ställa upp även när det ser sämre ut på planen, och kanske särskilt då. Medgångssupportrar finns det gott om.

Vi kan inte räkna med sådana tioårsperioder som var 2006–2015, när IF Elfsborg var topp 4 alla år utom ett. Endast Malmö kunde väl möjligen mäta sig med oss de åren.

Nu kan det bli några tuffa år, med en ekonomi som inte ger utrymme för några stora investeringar i spelartruppen. Det vi kan hoppas på är att den fantastiska ungdomsverksamheten, som i år gav två SM-guld och ett silver, genererar några fina tillskott och inte kräver miljoner i utgifter. Steget från en lovande junior till att bli en bra senior är dock mycket stort.

Man kan som sagt klaga på mycket som skett när det gäller IF Elfsborgs uppträdande på planen detta år. Då är det ju främst försvarsspelet som har brustit rejält flera gånger. Framåt har det ju producerats mål som skulle ha räckt till en mycket bättre slutplacering egentligen.

Dålig kontinuitet och därmed bristande samspel i fyrbackslinjen och på det defensiva mittfältet har vart en stor orsak. Nästa säsong har vi förhoppningsvis med en frisk Samuel Holmén från början.

Som äkta supporter har man ibland rätt att bli förbannad och besviken, men man bör aldrig sluta stötta sitt lag oavsett hur det ser ut på plan eller i poängskörden.

Göran Andersson