Insändare

Sluta bojkotta det demokratiska Israel

Israel-Palestina Artikeln publicerades
En bojkott av israeliska produkter slår mer mot världen än mot Israel, hävdar insändaren.
Foto: Andres Kudacki
En bojkott av israeliska produkter slår mer mot världen än mot Israel, hävdar insändaren.

Kanske det skulle vara bättre att Sverige önskade Israel välgång, istället för att gång på gång föreslå bojkott, menar skribenten.

Israel står i rampljuset på olika sätt, inte minst då den väpnade gruppen Islamiska jihad vill att staten Israel ska förstöras med ett heligt krig.

Islamiska jihad och dess generalsekreterare Ziad al-Nahala säger i Jerusalem Post att han förväntar sig att det kommer att vara fullt krig med Israel nästa sommar. Dagens upptrappning med raketer från Gaza mot Israel och den israeliska armens gensvar ser han som ”förberedelser för det större slaget”.

Islamiska Jihad har starka band till terrorgruppen Hizbollah. De har även koppling till Hamas, islamiska motståndsrörelsen, som är det styrande politiska partiet på Gazaremsan. Deras mål är att upprätta en muslimsk stat i Palestina och Israel.

Egypten var landet som under sexdagarskriget i maj 1967 ville förgöra Israel. Efter en då heroiska kamp för sin existens blomstrar Israel i dag inom många områden.

Varför vill man bojkotta det enda demokratiska landet i Mellanöstern kan man fråga sig? På grund av konflikten mellan Palestina och Israel kanske många svenskar tänker.

En bojkott av israeliska produkter slår mer mot världen än mot Israel. Mer än 25 procent av alla biotekniska lösningar som används i dag har utvecklats i Israel. Många av dessa innovationer ingår i de viktigaste behandlingarna av några av världens svåraste sjukdomar.

Kanske det skulle vara bättre att Sverige önskade Israel välgång, istället för att gång på gång föreslå bojkott?

Hans-Göran Arnesson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.