Insändare

Skyttecenter är ingen fråga för kommunen

Insändare Artikeln publicerades

Borås kommun bör fortsätta att satsa sina pengar på det som är kommunens uppdrag, anser Jan Forsberg.

Det är tydligt att det för närvarande pågår en kampanj för att förmå kommunen att bekosta ett nytt skyttecenter. En siffra på 97 miljoner kronor har nämnts. Det finns inga skäl att ställa sig negativ till en sådan anläggning om man tar hänsyn till miljö och säkerhet. Men det är ingen kommunal angelägenhet när man kommer till finansieringen. Lika lite som flugfiske efter harr i Norrlands inland är en kommunal angelägenhet.

”Att kommuner vill bekosta verksamheter som inte alls har med kommunernas kärnuppdrag att göra är en vitt spridd sjukdom bland landets kommuner.”

Två representanter för KD i Borås har i en artikel i BT framfört att en sådan anläggning skulle medge att polisen kunde tränas i pistolskytte, vilket skulle vara av värde om polisen blev tvungen att försvara allmänheten med vapen i händelse av civila oroligheter. Här kan man verkligen ta sig för pannan. Vad är det för civila oroligheter man talar om? Det enda scenario man kan tänka sig, ett scenario som tyvärr inte är osannolikt, är terrorattentat där terrorister går till angrepp mot civilbefolkningen på ställen där många människor förekommer samtidigt. Detta har redan skett bland annat i Paris. Vad som krävs i en sådan situation är polis utrustad med automatvapen och väl tränad i strid i bebyggelse. Denna träning får man inte på en skjutbana. Tyvärr visar staten inget intresse av att förbereda svensk polis inför detta hot.

Borås kommun bör fortsätta att satsa sina pengar på det som är kommunens uppdrag: skola, äldreomsorg, gator och vägar, räddningstjänst med mera. Att kommuner vill bekosta verksamheter som inte alls har med kommunernas kärnuppdrag att göra är en vitt spridd sjukdom bland landets kommuner.

Jan Forsberg

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.