Insändare

Skolskjutsen stänger för kompisåkning i Tranemo

Skolskjuts Artikeln publicerades

Så länge vi kan minnas har det aldrig varit något problem med att få ta med en kompis hem i skolbussen. Plötsligt har våra valda kommunpolitiker i Tranemo kommun beslutat att det endast är barnen som beviljats skolskjuts som ska få åka med i bussen. På vilka grunder har detta beslut då fattats? Det undrar både vi föräldrar och våra mycket besvikna barn som nu kommer att bli ännu mer isolerade och utanför de grupper som tryggt kan gå till varandra inne i samhällena med skottade trottoarer och belysning hela vägen hem.

Ni säger att vi ska lösa detta på annat sätt. Här har man valt att bo i Tranemo kommun och pendlar dagligen till de större orterna och inte är hemma förrän 17.00–17.30 på kvällarna, på vilket sätt menar ni att vi ska lösa det?

Ni talar också om säkerheten. För vem då? För oss föräldrar och för barnen så är det naturligtvis säkrare att få åka med i skolbussen än för till exempel en nioåring att cykla på en smal, mörk landsväg eller grusväg flera kilometer.

Ni talar om ansvar. Vems ansvar? Självklart tar föräldern ansvar för sitt barn som åker med en kompis hem.

Ni talar om rättvisa. Vad är mest rättvist? Är det rättvist att aldrig få ta med en vän hem, jämfört med barnen i samhället som alltid kan göra det? Eller att någon gång kunna ta med en vän hem om det finns plats i bussen?

Vi räknar med att ni politiker i Tranemo kommun omgående låter barnen utanför 50-skyltarna i kommunen ges samma rättigheter som barnen i våra samhällen, på samma sätt som det alltid har fungerat.

Föräldrar och barn