Insändare

Skicka inte tillbaka oss till krig och förtryck

Elever i klass 13 på Tullengymnasiet gm klasslärare och språkstödjare
Ett överhängande hot om att inte få stanna i Sverige gör det mycket svårt att sova och studera, påpekar skribenterna.
Foto:JESSICA GOW / TT
Ett överhängande hot om att inte få stanna i Sverige gör det mycket svårt att sova och studera, påpekar skribenterna.

Vi sover dåligt och har svårt att studera när hotet om avvisning är allt vi tänker på, skriver elever i en språkintroduktionsklass på Tullengymnasiet.

Vi går i en språkintroduktionsklass på Tullengymnasiet här i Borås och vi är upprörda och ledsna. Vi har flytt hit till Sverige och kämpat i dagar, nätter, veckor och månader för att ta oss från krig och förtryck i våra hemländer. Vi har lämnat allt, våra familjer och vänner och flytt för att kunna börja ett nytt liv utan våld och krig.

Vi har alla varit i Sverige i ungefär ett år. Vi har börjat i skolan för att lära oss svenska, vi har fått nya vänner och ett hopp om att få ett nytt liv här. Vi jobbar varje dag för att få en utbildning för att kunna leva i Sverige.

Men nu har vi sett att flera av våra kamrater som varit här lite länge än vi har fått avslag på sina asylansökningar. Vi är rädda för att vi inte heller ska få stanna. Vi sover dåligt och har svårt att studera när hotet om avvisning är allt vi tänker på.

Svenska politiker, tänk om! Kasta inte bort allt ni satsat på oss. Skicka inte tillbaka oss till krig och förtryck. Hjälp oss istället att få fortsätta våra liv här, få jobba och betala skatt och hjälpa till att göra Sverige till ett starkt land.

Snälla ge oss en ny chans här. Ge oss permanenta uppehållstillstånd. Vi vill bara få leva i fred, kunna jobba och göra Sverige till ett ännu bättre land att leva i.