Insändare

Skattemedel bör inte underlätta för tiggare

Jan-Ola Gustafsson  ,

Insatser för romerna måste ske i hemländerna, skriver Jan-Ola Gustafsson.

En ideell förening i Mark framförde nyligen krav på upplåtelse av kommunal lokal eller mark för förläggning av tiggande EU-migranter. De många tusen tiggare som nu finns från Skåne till Norrbotten är inte sådana som avses i EU:s regler för tidsbegränsad vistelse i annat land. Sådan vistelse är tillåten upp till tre månader, varunder man själv är skyldig att svara för sitt uppehälle.

De tiggare som nu finns överallt har på många ställen ockuperat sommarstugor, olagligt bebyggt skogspartier och obebyggda tomter med primitiva skjul och gamla husvagnar, samt åstadkommit en grov nedskräpning både i terrängen och i bebyggda områden. Detta är inte turism eller arbetssökande på egen bekostnad, utan ett annat EU-lands övervältrande av sitt ansvar för den egna befolkningen på andra, ofta avlägsna länder.

Sverige uppvisar här en flathet utan like. Tiggarnas hemländer är medlemmar i EU och har fått mycket stora belopp för att lösa sina minoritetsproblem. De ländernas regeringar bör sättas under hårdare press från både Sverige och EU. Insatser för romerna måste ske i hemländerna och börja med en massiv satsning på utbildning, vilket har gett goda resultat där romerna själva engagerar sig. Jag har tittat på flera av dessa projekt som är goda förebilder.

I en ideell förening som lever upp till namnet borde medlemmarna upplåta halva huset för boende eller parkera en husvagn på tomten. Kommunens avböjande på den nämnda framställningen är alltså helt riktig, och fick också beröm på BT:s ledarsida söndagen den 4 oktober. 

Skattemedlen ska i första hand gå till kommunens kärnverksamhet och invånarnas bästa. Vi har framför oss problem med flera verksamheter och skatteunderlaget sviktar. Då ska inte Markborna, som redan med skatten deltagit i EU:s finansiering av bidragen till Rumänien och Bulgarien, bekosta ännu mer. Alla som utöver detta vill öppna sina hjärtan bör också i motsvarande grad öppna sina egna plånböcker.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.