Insändare

Skamligt att ducka för ett kärnvapenförbud

Politik Artikeln publicerades
Ingen ska inneha sådana massmordsvapen och ingen ska ha rätt att släppa atombomber över människor, djur och natur, skriver insändaren.
Foto: TT
Ingen ska inneha sådana massmordsvapen och ingen ska ha rätt att släppa atombomber över människor, djur och natur, skriver insändaren.

Det är oerhört tragiskt att den svenska regeringen vägrar skriva under på FN:s förbud mot atombomber, hävdar Jyrki Seppälä.

Atombomber är det värsta massförstörelsevapen vi känner till. Därför var det rätt och riktigt när 122 länder i FN för två år sedan beslöt att förbjuda kärnvapen i hela världen. Det enda riktiga förstås.

Ingen ska inneha sådana massmordsvapen och ingen ska ha rätt att släppa atombomber över människor, djur och natur. Det borde vara ett enkelt beslut för alla att skriva under.

”Det är därför oerhört tragiskt att den svenska regeringen vägrar skriva under på FN:s förbud mot atombomber.”

Det är därför oerhört tragiskt att den svenska regeringen vägrar skriva under på FN:s förbud mot atombomber. Horribelt. Ett oerhört nederlag. Ett platt fall på rygg inför USA och Nato. Och ett svenskt ja till atombomber i världen.

Sorgen är stor hos alla fredsvänner och vänner av svensk neutralitet och alliansfrihet. Husse ryckte i kopplet och som en förskrämd byracka föll regeringen ryggradslöst igenom all moral.

Årtionden av fredsarbete sedan 50-talets kamp mot atombomber viftades lättvindigt undan i det svenska folkets namn. Utan att fråga om lov, och slugt nog mitt i semestertider, deklarerades att Sverige säger ja till atombomber i världen.

Jyrki Seppälä

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.