Insändare

Ska sexåringar behöva bankkort?

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Jessica Gow/TT

Skall butiker över huvud taget få välja bort kontanter, undrar Ledsen mormor/farmor.

Varför är det så svårt med valfrihet i Sverige? Antingen ska alla gamla vara på ålderdomshem eller så skall de vara hemma. Eller så ska alla barn vara på dagis eller alla hemma. Och nu är det kontanterna som försvinner i rask takt. Men vem tänker på våra barn? Hur ska de lära sig vad pengar är?

Ska en sex- eller sjuåring ha konto och kort? Hur blir det med flera grupper i samhället som inte kan eller får ha ett kontokort? Skall vi utestänga dem från att kunna gå till vilken butik de vill?

Om nu butiker väljer att inte ha både kontanter, kort och Swish är ju en sak. Men skall de över huvud taget få välja bort kontanter?

Vi har precis lagt stora pengar på att byta ut sedlar och mynt, och nu skall de inte användas? Mina barnbarn sparar pengar för att lära sig om just pengar, men nu upptäcker föräldrarna att till och med en leksaksaffär har slutat ta kontanter. Hur tänkte de då? Barnen kan inte heller gå på bio eller köpa glass av glassbilen som kör förbi.

Det har varit mycket prat om risken med att hantera kontanter, men nu har risken flyttats över på oss konsumenter och det talas det inte så mycket om.

Hur många är det som använder kontanter? Skatteverket räknar med tio procent. Skall dessa inte få använda sina kontanter? Sedan om det är barn, äldre, förståndshandikappade eller turister så är det en service att ta emot dessa. Och risken kan inte längre vara enorm, för alla vet att tio procent inte blir några stora kassor.

Ledsen mormor/farmor

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.