Insändare

SD:s politik ökar skadliga utsläpp

Replik Artikeln publicerades
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Svar till Tomas Brandberg, BT 8/10.

FN anser att klimatkrisen är det största hotet mot mänsklighetens överlevnad och varnar för att temperaturen kan överstiga 1,5–2 grader mer än då industrialismen började. Om temperaturen går över två grader varnar forskare för enorma effekter, som till exempel översvämningar och torka – vilket leder till livsmedelsbrist, svåra bränder, orkaner och att nivån på havsvattnet stiger. Mer om detta kan vi läsa i boken Sex grader av Mark Lynas.

”Varför kan inte SD också inse att klimathotet är en realitet?”

När allmänheten, företag och de flesta partier vill minska klimathotet och försöka begränsa temperaturhöjningen, skriver Tomas Brandberg (SD) i BT 8/10 att de vill sänka skatten på bränslet till fossildrivna fordon och att slopa flygskatten.

Det är tråkigt att läsa att SD fortfarande förnekar klimathotet och vill plocka billiga poäng på det. Brandberg skriver även att bilister är strävsamma som försöker få ihop livspusslet. Innebär det att vi som bara ibland kör bil, men som försöker åka buss och cykla och ordna med samåkning, inte skulle vara strävsamma och inte bryr oss om livspusslet?

Varför kan inte SD också inse att klimathotet är en realitet och kämpa för bättre och billigare kollektivtrafik, bättre cykelbanor och satsa på tåget för att minska antalet flygresor?

Tommy Josefsson, medlem i Vänsterpartiet

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.