Insändare

Sätt er i en permobil och försök komma fram

Insändare Artikeln publicerades
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Får handikapporganisationerna se och yttra sig om ritningar och förslag innan byggnationen, undrar Ann-Marie Arontzon.

Jag läser i Borås Tidning att det behöver förtätas med bostäder i centrum av Borås, med anledning av att många står på kö.

Jag antar att det är mestadels äldre människor som inte orkar sköta sina villor längre. Maken och jag tillhör själva den kategorin.

Jag vill då påpeka att arkitekter, byggmästare och stadens tjänstemän skall räkna med att levnadsåldern stadigt ökar, med olika funktionshinder, och därför behöver vi olika hjälpmedel. Det bör finnas mycket plats för rollator, rullstol och permobil i framtiden. Jag använder själv alla tre hjälpmedel dagligen.

”Tack vare att de flesta av färdtjänsts chaufförer vet om detta har ännu ingen person, mig veterligen, flugit ur rullstolen, men det kan vara en tidsfråga.”

Undertecknad försökte komma in på handikapptoaletten i det ombyggda Pallashuset med permobil häromdagen. Smal gång där jag inte kunde svänga med mitt hjälpmedel. För att backa in och samtidigt svänga behövde jag hjälp av flera personer.

Jag kan inte gå på mina ben, som väl kanske toaletten är beräknad för.

Jag rekommenderar att ansvariga lånar en permobil och testar vilka utrymmen som behövs för att komfortabelt komma dit man vill.

Får handikapporganisationerna se och yttra sig om ritningar och förslag innan byggnationen?

Det är ett antal år sedan Borås fick pris för tillgänglighet, men man har tydligen inte hunnit med utvecklingen som skett sedan dess, både med åldersförändringen och med våra hjälpmedel.

Jag rekommenderar även tekniska förvaltningen att se över fasningen av trottoarkanterna vid gatukorsningarna, med rullstol kan jag inte ensam, och även med permobilen går det inte att köra upp och ned för hur höga trottoarkanter som helst.

Utanför trygghetsboendet Duvan finns en liten ränna mellan asfaltkant och nedfasad trottoar som gör att ”lilla styrhjulet” på rullstolen fastnar där. Tack vare att de flesta av färdtjänsts chaufförer vet om detta har ännu ingen person, mig veterligen, flugit ur rullstolen, men det kan vara en tidsfråga.

Ann-Marie Arontzon

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.