Insändare

Satsa på mittfältet för att lyfta Elfsborg

Fotboll Artikeln publicerades
Hade Elfsborg haft samma möjligheter som de stora proffsklubbarna hade vi inte sett denna förändring, menar skribenten.
Foto: Jeanette Larsson
Hade Elfsborg haft samma möjligheter som de stora proffsklubbarna hade vi inte sett denna förändring, menar skribenten.

Ingen toppklubb i allsvenskan har tappat de absolut viktigaste spelarna under så kort tid som Elfsborg, skriver insändaren.

En fotbollsklubb som bestod av de bästa mittfältsspelarna i Sverige under ett tiotal år kan kanske få en svacka. Vilket lag talar jag om? Jo, givetvis Elfsborg.

Vilket lag i allsvenskan kan visa upp följande mittfältsspelare; Anders Svensson, Sveriges meste landslagsman, Stefan Ishizaki, Elfsborgsspelare i dag, Viktor Claesson, Oscar Hiljemark och Marcus Rohden – alla aktuella på landslagets mittfält, Henning Hauger i Norge (även han en tidigare norsk landslagsman).

”Samma sak som händer i Elfsborg händer i alla lag där man blir av med för många spelare på kort tid.”

Det är mittfältet som styr spelet i de flesta lag. Samtliga förutom Ishizaki finns inte i dagens Elfsborg.

Vad fordras då av en bra mittfältsspelare?

• Dels innebär det mycket ansvar, eftersom att man är delaktig både i försvar och i anfall.

• Mittfältsspelaren mest avgörande egenskaper är löpstyrkan, närkampsspel, passningsspel och teknik.

• Hen måste vara snabb i tanken, läsa spelet och fatta beslut blixtsnabbt.

• Tempo i bollhållningen avgör förmågan hos en bra mittfältsspelare.

Men nu är det inte så. Vad vi behöver är minst tre till fyra mittfältare av ovanstående spelares kaliber. Ingen toppklubb i allsvenskan har tappat de absolut viktigaste spelarna under så kort tid som Elfsborg.

Är det tränaren som skall trolla? Det är enbart journalister och insändare som inte kan fotboll som manar Eflsborg till att vara på samma nivå som tidigare. Hade Elfsborg haft samma möjligheter som de stora proffsklubbarna hade vi inte sett denna förändring.

Samma sak som händer i Elfsborg händer i alla lag där man blir av med för många spelare på kort tid.

Vill vi inte sälja klubben till någon rik miljardär får vi kanske dras med dessa problem några år. Men åter till toppen skall vi.

Väinö Östhult

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.