Insändare

Samtliga i styrelsen för Borås energi bör avgå

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Sanna Tedeborg

Det är anmärkningsvärt agerat av styrelsen att antingen missförstå innebörden i sitt beslut, eller att medvetet föra medborgarna bakom ljuset, skriver Erik Torstensson.

Det är av vikt att ett bolag med miljardomsättning sköts omsorgsfullt och kompetent. Tyvärr har bolagsstyrelsen för Borås energi och miljö vid flera tillfällen visat att den inte lever upp till detta och att den saknar den erfarenhet som krävs för att fatta kloka beslut om bolagets drift.

I BT 5/2 framkommer det att projektet med det nya värmeverket, som redan drabbats av oförutsedda kostnadsökningar, i sin nuvarande utformning inte är dimensionerat för att möta effektbehovet och att Ryaverket behöver finnas kvar. Det är anmärkningsvärt agerat av styrelsen att antingen missförstå innebörden i sitt beslut, eller att medvetet föra medborgarna bakom ljuset.

”I de framträdanden i media som medlemmar i styrelsens presidium gjort under januari visar de fullständig brist på insikt om den kritik som uttalats mot dem.”

Bristerna har även visat sig vid den oöverlagda uppsägningen av företagets vd, Peter Maksinen. Att ändra den kultur som varit gällande i företaget är naturligtvis inte populär i delar av organisationen. Att då på torftigt underlag avskeda vd vittnar inte gott om styrelsens omdöme och underminerar möjligheterna för en efterträdare på posten att driva processen vidare.

I de framträdanden i media som medlemmar i styrelsens presidium gjort under januari visar de fullständig brist på insikt om den kritik som uttalats mot dem. Genom agerandet har de visat sin olämplighet som företrädare för bolaget. Styrelsen bör avgå och organiseras om så att den får en lämplig storlek för sitt syfte. Den behöver även tillföras nödvändig kompetens.

Det duger inte att politiker utan branschkunskap skall driva ett bolag i denna storlek, vilket upprepade gånger visat sig.

Erik Torstensson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.