Insändare

Så bör nya platsen vid Viskan heta

Nog vore familjen Langlet värd att få sitt namn knutet till en plats i Borås vid Viskans strömmande vatten, skriver Lennart Nordquist.Insändare Artikeln publicerades

Det var spännande att få se en idéskiss till en plats vid Viskan, som kommer att bli en pendang till Sandwalls plats. Att det blir öppna ytor mot Viskan ser tilltalande ut. Sandwalls plats är ju uppkallad efter en betydande industriman i Borås. Nu ges det en möjlighet att påminna om ännu en företagarfamilj i vår stads historia som märkligt nog tycka sakna något minnesmärke.

Vid Viskan fick Abraham Langlet redan 1690 tillstånd att anlägga ett färgeri. Det var början till ett företag som verkade i fyra generationer under mer än hundra år. När Linné på sin västgötaresa 1746 kom till Borås och besökte Langlets färgeri drevs det av Philip Langlet, som var så förmögen att han var ägare till hela Viareds by. Då hade färgeriet redan fått ett par konkurrenter vid Viskans strömmande vatten.

”Med det kommande stadsjubiléet i sikte ges det alltså en möjlighet att erinra om en viktig familj i Borås historia med en Langlets plats.”

Den här familjen kan ses som pionjärer för industriverksamheten i Borås. Nog vore den värd att få sitt namn knutet till en plats i Borås vid Viskans strömmande vatten. Så, varför inte Langlets plats som en pendang till Sandwalls plats?

Vi bör också komma i ihåg en annan i familjen Langlet, kanske mera känd i vida kretsar. Emil Viktor Langlet föddes i Borås 1824, när familjen hade lämnat sitt färgeri. Han visade sig vara mycket duktig i teckning och kunde utbilda sig till arkitekt. I Sverige är han främst känd för sina centralkyrkor. Den närmaste av dem ligger i Tranemo. Men han har också ritat Stortingshuset i Oslo.

Med det kommande stadsjubiléet i sikte ges det alltså en möjlighet att erinra om en viktig familj i Borås historia med en Langlets plats.

Lennart Nordquist

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.