Insändare

Så blev jag fri från mitt alkoholberoende

Insändare Artikeln publicerades
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Förnekelsen är för många alkoholberoende så stark att den driver den sjuke i en allt för tidig grav, skriver Lars-Göran.

WHO har klassat alkoholmissbruk som en sjukdom, vilket läkarvetenskapen inte har något botemedel mot. För när någon blir sjuk så söker man ju hjälp hos läkare, eller någon annan kompetent person, om inte den sjuke har egen kunskap om hur sjukdomen skall behandlas. Detta är för de allra flesta helt självklart. Men för många alkoholdyrkare som blivit beroende är det inte lika självklart att de har blivit sjuka när de inte längre kan vara utan dessa drycker.

Förnekelsen är för många alkoholberoende så stark att den driver den sjuke i en allt för tidig grav.

Denna förnekelse har definitivt till en del sin grund i det oerhörda förakt som många visar mot dem som är beroende utav samhällets alla alkoholhaltiga drycker.

Sjukdomen är primär, progressiv, kronisk, och dödlig. Den påverkar oss fysiskt, psykiskt, emotionellt och själsligt.

Den kräver en livslång behandling, som ger oss en mycket god hälsa, och vad som gäller för alkoholberoende gäller på samma sätt för allt kemiskt beroende.

Det fria sällskapet Länkarna och dess idéprogram gjorde helt klart för mig att jag led utav denna sjukdom, och de har givit mig en ”görgo” mental friskvård, som gör att jag numera lever helt i frihet från samhällets alla alkoholhaltiga drycker.

Så de två budskap jag tycker är viktiga att förmedla är att alkohol är en drog, även i minimala mängder, och alkoholberoende är en sjukdom som kan och skall behandlas.

Lars-Göran

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.