Insändare

S och L skönmålar Borås hemtjänst

Replik Artikeln publicerades
Foto: Vikarie

Svar till Malin Carlsson (S), Johan Wikander (L) och Rose-Marie Liljenby- Andersson (S), BT 21/5.

Jag jobbar som undersköterska i Borås stads hemtjänst sedan några år. Jag är mycket trött. Dagligen är vi underbemannade och springer som galningar mellan brukare, från hem till hem. Vi har ingen lucka mellan besöken, samma minut som vi slutar hos en brukare ska vi redan vara hos en annan.

Vi springer hit och dit i området utan att hinna ta ut hela rasten, ibland äter vi så snabbt att maten inte hinner tuggas. Våra arbetstider är fyllda med en massa besök och olika insatser. Vi måste ha koll på väldigt många saker, till exempel mediciner, städ, mat, tvätt, hygien, svåra sjukdomar och bra bemötande.

”Vi ser inte en skymt av dessa förbättringar i vårt dagliga arbete.”

Vi ska vara vänliga och lugna med våra brukare samtidigt som vi oroligt måste hålla koll på tiden. Flera gånger på morgonen fattas personal på grund av sjukskrivningar och då måste vi andra gå in och täcka luckor. När vi är dubbelbemannade måste vi vänta på våra kollegor som blivit förhindrade hos någon annan. När jag kommer hem efter jobbet är jag helt slut och stupar i säng och orkar ingenting.

I BT 21/5 skriver våra folkvalda politiker att hemtjänsten har förbättrats och fungerar fint. Vet ni vad ni pratar om? Ni skriver att det finns 85 procent nöjda brukare. Vet ni hur många procent trötta, utmattade och uppgivna medarbetare ni har inom hemtjänsten? Vet ni hur många procent av oss som är sjukskrivna? Och hur många tänker på att sluta eller redan har slutat jobba inom hemtjänsten i Borås stad? Har ni frågat hur vi mår?

För ett par år sedan var vi undersköterskor mycket hoppfulla, att ni äntligen hade lyssnat på oss och fått igång förbättringsarbete. Ni skriver också att förbättringar har skett. Men vi ser inte en skymt av dessa förbättringar i vårt dagliga arbete. Vi väntar på avlastning med städ och tvätt som lovades då, vi väntar på att planeringen ska få bättre koll på våra arbetspass och scheman. Vi väntar fortfarande på att minuthetsen ska bort.

Lova inte något som ni inte kan hålla. Mitt förtroende för politiker är för länge sedan borta.

Hur många procent som har tröttnat på era vackra löften? Ja, det är många. Vi har gett upp hoppet.

En trött undersköterska

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.