Insändare

S i Borås: Detta bör medierna inte fråga om

Replik Artikeln publicerades
Per Carlsson (S).
Foto: Jan Pettersson
Per Carlsson (S).

Svar till Stefan Eklund, BT 20/9.

För oss socialdemokrater är en fri press som kritiskt granskar makten grundläggande. Det är också därför vi här i Borås har för vana att vara tillgängliga för media. Den som tagit del av rapporteringen den gångna sommaren kan inte ha missat att ett stort antal socialdemokrater uttalat sig även i partiinterna frågor – och det är i grunden bra.

Men. I detta ryms också en annan aspekt – respekten för hur personer mår och när vi som uppdrags- eller arbetsgivare inte kan svara på detaljerade frågor.

”Det finns helt enkelt en gräns när det för tillfället inte finns mer att tillägga.”

I de pressetiska riktlinjerna som Stefan Eklund säkert kan utantill, givet hans gedigna publicistiska bakgrund, finns bland annat en regel nr 7: ”Överväg noga publicitet som kan kränka privatlivets helgd. Avstå från sådan publicitet om inte ett uppenbart allmänintresse kräver offentlig belysning.”

Är det ett ”uppenbart allmänintresse” att ställa frågor om en enskild individs medicinska historia eller ingrepp? Eller att återge personliga uppgifter som kan ha förmedlats i förtroende mellan anställd och chef, och där arbetsgivaren har lagbunden tystnadsplikt? Det är nämligen det som vi, på förekommen anledning, vill adressera i vårt uttalande.

Den respekt vi efterfrågar handlar således inte om att Borås Tidning, eller någon av de andra medierna i vårt område, ska vara tysta utan tvärtom fortsätta den granskning som är ett av mediernas grunduppdrag. Det vi ber om är en förståelse för att det faktiskt, av skäl som har med personlig integritet eller i förekommande fall även juridik att göra, inte går att svara på alla frågor.

Det finns helt enkelt en gräns när det för tillfället inte finns mer att tillägga, av respekt för ovanstående. Där befinner vi oss nu, i just denna fråga.

Per Carlsson, ordförande, Borås arbetarekommun

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.