Insändare

Rökare borde visa omdöme och respekt

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Jessica Gow/TT

Många gånger är det omöjligt att ta en fika på balkongen på grund av all cigarettrök, skriver Hyresgäst.

Rökning skadar allvarligt dig själv och din omgivning. Det kan man läsa på cigarettpaketen. Lagen kring rökning kommer att skärpas, det kommer inte längre vara tillåtet att röka på uteserveringar. En uteservering kan man ju själv bestämma om man vill besöka, men att välja att inte besöka sin egen bostad är betydligt svårare.

De flesta vet nog hur lätt luktsinnet känner av brand- och cigarettrök och hur röken ”sätter sig i näsan”. Många rökare går ut på sin balkong, uteplats etcetera i tron att de minskar obehaget, men att bo, ha balkong eller vädringsfönster ovanför en rökare är riktigt otrevligt och samtidigt hälsofarligt.

Att som passiv rökare få en kronisk lungsjukdom är inte så tilltalande. Många gånger är det omöjligt att ta en fika på balkongen på grund av all cigarettrök. Hur länge och hur mycket rök som besvärar beror många gånger på hur balkongerna är utformade. Tak på balkongen kan göra att röken stannar kvar längre.

I dag finns ingen lag som säger att man inte får röka i nära anslutning till lägenheter, men att visa omdöme och respekt för sina grannar kan man lätt göra utan diverse lagar.

Många hyresvärdar och bostadsrätter borde också ta tag i frågan.

Hyresgäst

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.