Insändare

Regeringen har inte ryckt undan assistansen

Insändare Artikeln publicerades
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Svar till Anne-Marie Ekström (L), BT 3/9.

Vi socialdemokrater går till val på att införa en så kallad familjevecka. Detta för att underlätta för familjer som ibland får det svårt att få ihop vardagen. I vårt starka samhälle ska du som förälder både kunna jobba heltid och ha barn – utan att behöva slå knut på dig själv eller gå ner i arbetstid. Men – och det är ett viktigt men – det betyder inte att vi därmed bortprioriterar andra områden såsom LSS, lagen om stöd och service. Vår politik ställer inte människor mot varandra utan har som syfte att förena samhällen. Alla människor har rätt till hjälp och stöd efter behov.

Att som Anne-Marie Ekström (L) i en debattartikel den 3 september påstå att den nuvarande regeringen ryckt undan friheten från familjer stämmer inte. För det första har frågan om byggnation av så kallade barnhem inte visat sig stämma. De kommuner som pekats ut att ha påbörjat byggnationer har dementerat det och menar att det inte stämmer.

Den senaste tidens debatt om LSS är sorglig, självklart ska barn med behov av assistans få det. Därför behövs det en ny lag. Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) har sträckt ut handen till de flesta partier för att låta dem vara med och utforma en ny lag. Allt för att en ny lag ska bli så bra som möjligt, där exempelvis andning och sondmatning måste ses som grundläggande behov.

Samtidigt påpekar Lena Hallengren behovet av en lex Nora, som skulle innebära att familjer får ta med sig assistansen de är berättigade till en annan kommun, exempelvis vid flytt. Barn ska kunna växa upp med sin familj oavsett funktionsnedsättning och därmed behöver statens ansvar öka.

Återigen, en familjevecka är en viktig jämlikhetsreform men det innebär inte att vi socialdemokrater vill minska assistansen och tryggheten för människor med funktionsnedsättning. Tvärtom vill vi förbättra den. Det innebär alltså två viktiga löften från oss socialdemokrater.

En ny lag gällande LSS skall självklart finansieras, men ännu finns inga konkreta kostnadsförslag utan kostnaden blir enbart en gissning. Samtidigt får en ny lag kosta vad det kosta vill, alla männi- skor i behov av assistans ska få det. Detta sker genom en välskött ekonomi och fler som arbetar, vilket ökat resurserna till välfärden, inklusive assistans, samtidigt som vi kan höja pensionerna och införa en familjevecka. Det är möjligt utan stora skattesänkningar.

Malin Carlsson (S), kommunalråd

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.