Insändare

Realistisk arbetstidsförkortning önskas

Insändare Artikeln publicerades
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Svar till Sonja Persson, kommunistiska partiet, BT 28/4.

Just det här med sex timmars arbetsdag sätter käppar i hjulet för arbetstidsförkortning, vill jag påstå. Jag håller med mycket i det du skriver, men är övertygad om att en mer realistisk syn på arbetstid skulle gynna målet.

Jag påpekade i en insändare för ett tag sedan vad en liten höjning på två timmar i veckan gjorde med våra tjänster i bussbranschen. Då, på 1980- talet, hade vi i Borås runt 36 timmars arbetstid, den höjdes till cirka 38. Nu arbetar vi över 40 timmar i veckan alldeles för ofta.

”Kanske vi tillsammans med bättre arbetsmiljö, glada och nöjda kolleger kan locka fler till våra jobb.”

Istället för att sluta vid lunch fick vi köra fram till eftermiddag ett par dagar i veckan. Det kändes när man kanske gick upp vid fyra på morgonen. Det gjorde stor skillnad med bara ett par timmar mer i veckan. Man blev för trött som chaufför.

Ta bort fem timmar i veckan. 35-timmarsvecka vore en dröm för många yrkesgrupper. Att ta bort tio timmar i veckan är en utopi och kommer aldrig att inträffa. Jag vet att det införts positiva försök på vissa arbetsplatser, men att införa det överallt skulle nog bli ohållbart.

Jag tror istället på att minska arbetstiden till 35 timmar i veckan, som ju faktiskt en politiker äntligen skrev för ett tag sedan. Det hade kunnat bli verklighet och kanske särskilt för vissa yrkesgrupper som bussförare, vården med mera.

Kanske vi tillsammans med bättre arbetsmiljö, glada och nöjda kolleger kan locka fler till våra jobb. Så snälla, sluta diskutera orealistiska arbetstidsförkortningar. Det försvårar bara målet att minska arbetstiden. Det är viktigt i dessa tider när vi jobbar mycket högre upp i åldern. Lagom är bäst.

Camilla Mård

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.