Insändare

Rasister och fascister får inte stå oemotsagda

Insändare Artikeln publicerades

Det är viktigt att vi går ihop och demonstrerar för människors lika värde och mot rasismen, skriver We Are Borås.

Årets Kristallnattenmanifestation i Borås arrangeras för första gången av We Are Borås, ett brett nätverk som arbetar för humanism och mänskliga rättigheter. En mängd ideella föreningar och politiska organisationer kommer att delta, och det är för första gången på länge som 9 november-manifestationen i Borås har ett så brett deltagande av organisationer som inte är kopplade till ett politiskt parti, även om sådana givetvis också finns med även i år.

Personer från ett dussintal organisationer väntas delta, alltifrån Amnesty till Röda korsets ungdomsförbund.

”Det är vår uppgift att bekämpa rasismen överallt, oavsett var den tar sig uttryck, oavsett om den står i en talarstol eller på ett torg.”

Natten mellan den 9 och 10 november 1938 mördades 400 tyska judar av nazister. 267 synagogor brändes ned och över 7 500 butiker vandaliserades. Vi glömmer inte, vi förlåter inte – och vi låter det inte hända igen.

Vi lever i ett Sverige där rasismen blir allt mer utbredd och normaliserad. Utifrån din etnicitet tilldelas du olika förutsättningar och möjligheter i din vardag. På bostadsmarknaden och arbetsmarknaden får du sämre förutsättningar och mindre makt över ditt liv.

I dag brinner bostadshus, synagogor och moskéer, regeringen sviker flyktingar samtidigt som murarna kring Europa byggs allt högre och den rasistiska och fascistiska organiseringen på gatorna och i småstäderna växer. Hatet mot judar, HBTQI-personer, muslimer, icke-vita och de som står upp mot nazismen stiger. Orsakerna till detta är många. Bland annat den ökade rasismen ovanifrån. Politikernas tiggeriförbud, jakten på flyktingar, rasprofilering, beslut om indragen dagersättning och tillfälliga uppehållstillstånd legitimerar rasism. Allt detta härjar i ännu högre grad, och än mer oförtäckt uttryckt, på sociala medier.

Rasism och fascism får aldrig stå oemotsagd, när den normaliseras och befästs ovanifrån måste vi bygga motståndet starkare underifrån.

Vi vet att det är vår uppgift att bekämpa rasismen överallt, oavsett var den tar sig uttryck, oavsett om den står i en talarstol eller på ett torg. Det är viktigt att vi går ihop och demonstrerar för människors lika värde och mot rasismen som skiljer människor från människor.

Vi ses på Stora torget i dag för att visa att antirasismen är starkare än dagens utveckling.

We Are Borås

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.