Annons

Principen om lika lön för lika arbete stärks

Arbetsmarknad • Publicerad 12 november 2017
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nyligen kom det glädjande beskedet att EU:s utstationeringsdirektiv rivs upp. Utstationeringsdirektivet reglerar vilka rättigheter och regler som gäller när arbetstagare från ett EU-land arbetar tillfälligt i ett annat land i unionen. I Sverige finns över 10 000 utstationerade arbetare, de flesta inom byggbranschen.

Fram till nu har utstationerade arbetstagare bara varit garanterade minimilön i värdlandet. Det har inneburit att två personer som har utfört samma arbetsuppgift på samma arbetsplats har kunnat få helt olika lön för sitt arbete. Att utstationerad arbetskraft har behandlats som andra klassens medarbetare på många arbetsplatser runt om i Europa har givetvis inte varit bra.

Annons

Vår arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har därför drivit frågan om att ändra reglerna för utstationerad arbetskraft hårt inom EU. Häromveckan beslutade EU äntligen att ändra reglerna.

Förändringen innebär att principen om lika lön för lika arbete nu kommer att gälla inom hela EU. Arbetstagare kommer att kunna vara utstationerade i 18 månader, först tolv och sedan sex månader till, utan att helt omfattas av värdlandets regler. Fortfarande kommer varje land att besluta om vilka lönenivåer som gäller i landet.

Att utstationeringsdirektivet nu ändras är väldigt positivt. Det är också roligt att det fanns ett så stort stöd inom EU för förslaget. Efter många förhandlingar var det i slutändan bara fyra länder som sade nej till förslaget och en majoritet av EU-ministrarna kunde driva igenom beslutet.

Vi socialdemokrater gläds över att principen om lika lön för lika arbete nu stärks inom EU. Beslutet är en viktig seger för alla arbetstagare i Europa.

Ann-Christin Ahlberg (S), riksdagsledamot från Borås, arbetsmarknadsutskottet

Annons
Annons
Annons
Annons