Insändare

Pridefestivaler bryter ner vårt samhälle

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

I Sverige möter vi en otrygghet och vilsenhet som absolut har sin grund i att vi successivt underminerat och brutit självklara normer, menar Peder Teglund.

På många platser arrangeras vid denna tid så kallade Pridefestivaler där ett tema återkommer: ”Bryt dig fri från normer”.

Normer är en del av ett samhälle och kan uttryckas som ordningar eller regler för sund samlevnad. Vi har normer för allt i vårt samhälle och om man skulle börja bryta normer så skulle detta få katastrofala följder.

”Den kultur som byggs och som bland annat kommer till uttryck i dessa så kallade Pridefestivaler påverkar och påskyndar de destruktiva krafterna som bryter ner vårt samhälle.”

Tänk till exempel om man skulle börja bryta trafiknormerna, vad skulle detta leda till? Kaos i trafiken. Att därför uppmana människor att bryta normer är inte bara fel, det är direkt skadligt för oss.

Sedan ett antal år har tyvärr många sunda normer brutits, vilket fått till följd ett samhälle där våld och övergrepp hör till vardagen. Tyvärr ser många inte detta samband. Men om man forskar lite djupare så kommer man att se dessa samband.

Låt mig ta exemplet med barn som inte får gränser (normer). Vad händer med dem? De blir otrygga och vilsna. På samma sätt blir det i ett samhälle där grundläggande normer bryts.

I Sverige i dag möter vi en otrygghet och vilsenhet som absolut har sin grund i att vi sedan 1960- talet successivt underminerat och brutit de självklara normer som sedan tusen år varit vägledande för vårt samhälle.

Jag menar att vi åter måste våga närma oss de grundläggande bibliska sanningarna och våga se att det finns en absolut sanningsgrund som bygger och håller ihop vårt samhälle.

Det är därför med stort sorg jag konstaterar att den kultur som byggs och som bland annat kommer till uttryck i dessa så kallade Pridefestivaler påverkar och påskyndar de destruktiva krafterna som bryter ner vårt samhälle.

Peder Teglund, f.d. pastor, Borås

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.