Insändare

P-bolagets hänsynslösa jakt måste stoppas

Clas-Göran Niklasson ,
Nu måste det bli stopp för Borås kommuns parkerings AB hänsynslösa jakt på kommuninnevånare och turister som utan uppsåt gjort sig skyldiga till försyndelser, skriver Clas-Göran Niklasson.
Foto:Lars-Åke Green
Nu måste det bli stopp för Borås kommuns parkerings AB hänsynslösa jakt på kommuninnevånare och turister som utan uppsåt gjort sig skyldiga till försyndelser, skriver Clas-Göran Niklasson.

Kommunens parkeringsbolag bör skaffa sig lite fingertoppskänsla, menar Clas-Göran Niklasson.

Nu måste det bli stopp för Borås kommuns parkerings AB:s hänsynslösa jakt på kommuninnevånare och turister som utan uppsåt gjort sig skyldiga till försyndelser. Den senaste i raden är Camilla Lindblom (BT 8/10), som betalade sin parkering via sms men missade en siffra och måste betala 350 kronor i p-böter (kontrollavgift). Hon fick bekräftelse på att p-köpet gått igenom trots att hon missat en siffra i registreringsnumret som inte ens finns registrerat hos Transportstyrelsen.

Camilla Lindblom har alltså inte haft något uppsåt att smita från någon parkeringsavgift, bara skrivit en felaktig siffra i registreringsnumret och dessutom fått betalningen bekräftad.

’’Vi brukar hantera sådana här ärenden på ett tillmötesgående sätt. Vi brukar göra vad vi kan för att ställa saker till rätta’’, förklarar parkeringsbolagets vd, Lennart Johansson. Samma parkerings-vd som skyllde ifrån sig på badhuspersonalen, varför den omdiskuterade, missvisande och svårtolkade tilläggsskylten ’’4 tim 9-18 (9-15)’’ vid Stadsparksbadet togs bort mitt under pågående juridisk prövning. ’’Badet har ändrat sina badtider och därför vill vi anpassa parkeringsvillkoren efter dessa’’, förklarade vd skyltnedtagningen.

Nu vet vi att parkeringsbolagets vd talade osanning inför medierepresentanterna i SVT Nyheter Väst (10/6), Expressen (12/6) och BT (1/7).

Badhusets verksamhetschef känner inte till uppgifterna från parkeringsbolagets vd. ’’Det vet vi inte varifrån det kommer’’, sa Mona Carlbom, Boråsbadets verksamhetschef till BT (1/7).

Det är hög tid för politikerna i parkeringsbolagets styrelse, med ordförande Michael Svensson, socialdemokrat, i spetsen att ta vd i örat och visa lite klädsamhet mot de trafiksyndare som inte haft uppsåt att smita från parkeringsavgiften. Det ska inte leda till utdragna, kostsamma juridiska processer (Stadsparksbadet ligger nu för prövningstillstånd i HD) för skattebetalarnas pengar.

Visa lite smidighet och ’’ställ sakerna till rätta’’ om det inte handlar om ren chansning eller smitning från p-avgiften. Helt enligt parkeringsbolagets tidigare uttalade policy. Det skulle sätta stopp på jakten av de bilburna turister som fortfarande vågar gästa Borås.