Insändare

Nytt ord: plånbokshögern

Insändare Artikeln publicerades

Ett nytt ord har tillkommit i vår politiska värld. Plånbokshögern.

När Fredrik Reinfeldt höll valtalet i generositetens tecken i Stockholm, gick ett sus genom det största allianspartiet.

Det var som om människor tillhöriga kärnan av det sade till varandra ”Nu får det vara nog med generositet mot främlingar” och man bestämde, att man kommit till en politisk skiljeväg. Hittills hade man bland högerns kärnväljare kunnat tåla samgåendet med Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna för att bryta vänsterns maktinnehav. Som tillhöriga det största partiet kunde man ändå påräkna dominans.

I och med talet Reinfeldt höll i Stockholm, som tolkades av högerns kärnväljare som uppfordran till en generositet visat åt ett håll högerns kärnväljare inte kunde tåla, tappades detta parti på en stor del av sina trogna. En ny sorts ideologi är i kölvattnet av valet under tillblivelse, den nämligen som Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna genom omärkligt samgående med spillrorna av Moderaterna är på väg tillskapa.

Och då är om dessa förstnämnda tre en fråga motiverad att ställa: är ideologierna döda?

Ideologin har för medlemmar i vart och ett av de tre partierna varit central och en hjärtefråga och är nu välmotiverad. För dessa har människan varit central. Mången bland dem har sett människans förlorade roll vid samgåendet med det största partiet. Tappet har i viss mening varit avslöjande. 

Stig Hallgren